Nuit Debout is zo vreedzaam niet meer

Een demonstrant gooit met een fles richting de politie. Beeld Afp
Een demonstrant gooit met een fles richting de politie.Beeld Afp

De sfeer bij de Nuit Debout-betogingen, het 'Occupy van Frankrijk', wordt steeds grimmiger. Gisteren liepen betogingen tegen een nieuwe arbeidswet opnieuw uit de hand. Tientallen mensen werden opgepakt. Het 'tijdperk van de zwaargewonden' is ingegaan, aldus de Franse krant Le Monde.

Oorzaak van de ongeregeldheden was een politieactie in Parijs, waarbij het Place de la République werd ontruimd. Een groep van 'ruim honderd relschoppers' wilde niet vertrekken en zocht tot diep in de nacht de confrontatie met de politie, zei minister van binnenlandse zaken Cazeneuve.

Twee auto's en twee scooters vlogen in brand, acht agenten raakten gewond. Een van hen ernstig, toen hij een steen in zijn gezicht kreeg. De politie verdreef de betogers met traangas en arresteerde uiteindelijk 27 mensen.

En niet alleen in Parijs was het onrustig. Door het hele land, naast Parijs onder andere in Marseille, Bordeaux en Rennes, werden 214 arrestaties verricht. In die laatste stad kreeg een jongen van twintig een rubber kogel in zijn oog. Dat oog is hij kwijt, zo meldde een familielid later. Volgens Cazeneuve raakten ook nog 78 agenten gewond.

Cazeneuve veroordeelde de rellen vrijdag fel. "Het is het werk van een handvol misdadigers", zei hij. Hij erkende wel dat de rellen het symptoom zijn van een diepe spanning in de samenleving. Door het hele land zijn sinds de protesten in maart begonnen nameljik ruim 900 mensen gearresteerd, aldus de minister.

De ongeregeldheden volgden op de vierde echt grote nationale demonstratie tegen de voorgestelde arbeidswet, waarmee president Hollande de werkloosheid (zo'n een op de tien Fransen heeft geen baan) wil terugdringen. Hollande wil onder meer de ontslagregeling versoepelen en de werktijden van werknemers flexibeler maken. Voor de tegenstanders, vooral jongeren, is dat juist het probleem. Zij vrezen juist dat er nóg minder mensen aan het werk kunnen als de nieuwe regeling wordt ingevoerd.

Dat bij de demonstraties in Frankrijk auto's in brand vliegen, is niet nieuw. Ook bij demonstraties van Nuit Debout gebeurde dat al zeker twee keer. Maar de clash met de politie was afgelopen nacht wel een van de hevigste tot nu toe.

Nuit Debout
En dat terwijl de Nuit Debout-beweging vier weken geleden nog vreedzaam begon. Het derde protest tegen de arbeidswet op het Place de la République in Parijs eindigde namelijk niet met een menigte die naar huis ging, maar met een groep linkse jongeren die tot diep in de nacht op het plein bleef filosoferen over de toekomst: de Nuit Debout, 'de hele nacht op'.

Sinds die bewuste avond, 31 maart, is het grote plein in Parijs een ontmoetingsplaats geworden waar mensen dagelijks met elkaar discussiëren. "De Place de la République biedt de aanblik van een festival. Het ziet er zwart van de mensen en overal staan tentjes met merguez-worstjes en bier", schreef Trouw-correspondent Kleis Jager, die er begin april ging kijken (link alleen voor abonnees).

Tussen 18.00 en 24.00 uur worden toespraken gehouden, en 'iedereen kan het woord nemen om zijn kijk te geven op wat er mis is met de politiek en de planeet in het algemeen'. De avonden trekken gemiddeld tussen de vijhonderd en tweeduizend mensen.

Inmiddels is de Nuit Debout-beweging door heel Frankrijk uitgegroeid tot een protest tegen alles wat er mis is aan Frankrijk. Zo werd in Parijs een middag georganiseerd waarin grote bedrijven kwamen vertellen over de problemen in hun sector. "Hoezeer de vakbonden van McDonalds, de taxibedrijven en de CGT Air France ook probeerden hun strijd te verenigen met Nuit debout, ze slaagden er vooral in hun eigen problemen duidelijk te maken", zo concludeerde Le Monde.

Demonstranten van Nuit debout, gisteren overdag. Beeld reuters
Demonstranten van Nuit debout, gisteren overdag.Beeld reuters

De avonden opblijven lopen nu dus steeds vaker uit de hand. Werden de afgelopen weken nog ongeveer vijftig mensen opgepakt wegens vandalisme (lees: het vernielen van vitrines en het in brand steken van auto's), gisteravond werd het 'tijdperk van de zwaargewonden' binnengetreden.

Verwacht wordt dat bij de viering van 1 mei, en dinsdag, als de ministerraad gaat vergaderen over het wetsvoorstel, wederom demonstraties zullen volgen. Nuit Debout zelf heeft opgeroepen geen geweld te gebruiken, omdat het de 'geloofwaardigheid van de beweging aantast'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden