Nuis wijst verzoek om bescherming definitief af

EINDHOVEN (ANP) - Staatssecretaris Nuis van cultuur blijft bij zijn besluit om het Van Abbemuseum in Eindhoven niet de status te verlenen van beschermd rijksmonument. De stichting Behoud het van Abbe en enkele andere organisaties waren tegen de eerdere beslissing in beroep gegaan.

De gemeente Eindhoven wil het museum uitbreiden en verbouwen om de collectie hedendaagse kunst goed en verantwoord te kunnen exposeren. De gemeenteraad stemde in met een plan van architect Abel Cahen. Met de verbouwing is een bedrag gemoeid van 27 miljoen gulden.

Het plan houdt onder meer in dat de bakstenen voorgevel verdwijnt, evenals het uit hetzelfde materiaal opgetrokken karakteristieke klokkentorentje. Met name tegen dat laatste is verzet gerezen. De stichting Behoud het Van Abbe vindt dat het bestaande gebouw, een ontwerp van de vermaarde architect Kropholler, moet worden behouden. Om te voorkomen dat het plan van Cahen wordt uitgevoerd, diende de stichting een verzoek in om het te plaatsen op de rijksmonumentenlijst.

Nuis heeft dat verzoek nu definitief afgewezen. Het interieur van het van Abbemuseum heeft naar zijn mening een authentiek en uniek karakter, maar dat wordt door de vernieuwing niet aangetast. Het behoud van het hele gebouw mag volgens de staatssecretaris geen op doel op zich worden. Daardoor zou de noodzakelijke ontwikkeling van het Van Abbemuseum worden belemmerd.

De stichting Behoud het Van Abbe gaat in beroep tegen de beslissing van de staatssecretaris, aldus woordvoerder mr. W. Wernink. Die procedure vergt zeker een jaar. Het museum beschikt momenteel over een noodhuisvesting waar op bescheiden schaal kan worden geëxposeerd. De verbouwing zou al medio vorig jaar van start zijn gegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden