Nucleaire top: wat is er tot nu toe bereikt?

Beeld ANP

'Al het kwetsbare nucleaire materiaal in de wereld moet binnen 4 jaar worden veiliggesteld', zei de toen net aangetreden Amerikaanse president Barack Obama in 2009. Zijn grote doel was voorkomen dat gevaarlijk nucleair materiaal in handen zou komen van terroristen.

Sindsdien zijn wereldleiders al twee keer bij elkaar gekomen om daarover afspraken te maken. Dat gebeurde in 2010 in Washington en in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Maar tot op heden is het nog niet gelukt om al het gevaarlijke radioactieve materiaal veilig op te bergen. Maandag begint de derde nucleaire top, in Den haag

Er zijn wel grote stappen gezet. Zo zijn trainingscentra opgezet voor beveiligingspersoneel van nucleair materiaal. Ook is genoeg hoogverrijkt uranium voor duizenden kernwapens afgezwakt tot laagverrijkt uranium. Het is daardoor niet meer geschikt voor kernbommen en minder interessant voor kwaadwillenden.

Ook hebben veel landen hun eigen voorraad verrijkt uranium of plutonium teruggebracht naar het land van herkomst; meestal Rusland of de Verenigde Staten. Kort voor de top in Den Haag beloofde Japan nog zijn voorraad plutonium terug te sturen naar Amerika.

Verkeerde handen
Het maakt de kans kleiner dat het nucleaire materiaal in verkeerde handen valt. In voormalige Sovjetrepublieken zijn bijvoorbeeld de afgelopen jaren meerdere smokkelpogingen van uranium aan het licht gekomen.

In de slotverklaring van de top in Den Haag moet onder meer staan dat landen hun voorraden hoogverrijkt uranium en plutonium zo klein mogelijk houden. Ook moeten de landen toezeggingen doen om de voorraden nog beter te beveiligen.

Een ander belangrijk doel dat Nederland zich heeft gesteld, is het versnellen van de ratificatie van het beveiligingsverdrag van nucleair materiaal. De beveiliging is nu nog de verantwoordelijkheid voor afzonderlijke landen.

Het gaat om internationale afspraken die het beveiligingsniveau van kernmateriaal tijdens transport, opslag en productie internationaal voorschrijven. Nederland had gehoopt dat dit verdrag tijdens de top in werking zou treden, maar dat gaat niet lukken. Maar de kans bestaat wel dat dit nog dit jaar alsnog lukt.

In 2016 is in Washington de laatste Nuclear Security Summit. Dan wordt de eindbalans opgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden