Nucleair akkoord Iran nog ver weg

Geschilpunt: vermindering centrifuges

REDACTIE BUITENLAND

Een doorbraak in de onderhandelingen tussen Iran en het Westen over het Iraanse nucleaire programma lijkt nog ver weg. Gisteren kwamen Iran en enkele westerse grootmachten (VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland) in Wenen bijeen om te onderhandelen over de afbouw van het kernprogramma van Teheran. De ministers van Rusland en China, die ook deel uitmaken van de onderhandelingen, konden niet aanwezig zijn, maar stuurden lagere vertegenwoordigers.

Het belangrijkste geschilpunt is de vermindering van het aantal nucleaire centrifuges dat Iran mag bezitten. In ruil daarvoor zal de internationale gemeenschap overwegen een deel van de sancties tegen Iran in te trekken. Centrifuges worden gebruikt voor de verrijking van uranium ten behoeve van medische doeleinden, maar kunnen ook worden ingezet om atoombommen te maken.

Maar Iran lijkt zich vooralsnog weinig aan te trekken van de eisen. Vorige week gooide de belangrijkste geestelijk leider van het land, ayatollah Khamenei, nog meer olie op het vuur door te zeggen dat Iran het aantal centrifuges juist zou moeten uitbreiden om aan de energiebehoeften van het land te voldoen.

Daarmee drijft hij president Rohani, die eerder zei dat een overeenkomst haalbaar is, in het nauw. Het uitblijven van een overeenkomst is koren op de molen van de conservatieve geestelijken in het land. Rohani zelf wil juist meer toenadering tot het Westen.

De deadline voor het akkoord verloopt op 20 juli, maar geen van de partijen denk dat die datum gehaald zal worden. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei dat de partijen nog grote verschillen moeten overbruggen voor een overeenkomst kan worden bereikt.

Zijn Britse ambtgenoot William Hague zei dat Iran zich realistischer moet opstellen in de onderhandelingen. Ook de buitenlandchef van de EU, Catherine Ashton, schoof aan bij de gesprekken.

Bij het uitblijven van een akkoord zullen de sancties tegen Iran verder worden opgeschroefd. De Iraanse hoofdonderhandelaar, viceminister van buitenlandse zaken Abbas Araqchi, zei dat "meningsverschillen over alle grote en belangrijke onderwerpen nog steeds pal overeind staan". Ook hij zei de haalbaarheid van een akkoord te betwijfelen. De afgelopen maanden voerden verschillende landen individuele landen gesprekken met Iran.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden