Nuchterheid over natuur is welkom

Natuur en toerisme kunnen vaak prima samengaan. (FOTO WERRY CRONE) Beeld
Natuur en toerisme kunnen vaak prima samengaan. (FOTO WERRY CRONE)

Hoe kan natuur opeens een controversieel onderwerp zijn? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers. De (te) machtige natuurlobby drukte (te) dure plannen door. Boeren bepalen tegenwoordig het beleid.

De natuurorganisaties hebben ons doen geloven in een romantisch natuurideaal, waarin de mens zo mogelijk helemaal ontbreekt. Met de Oostvaardersplassen als paradepaardje. Als mens ben je hooguit af en toe ’te gast’ in een natuurgebied. Dan kan natuur zomaar controversieel worden. Mensen, landschap en natuur moeten weer met elkaar verbonden worden. De natuur moet weer van ons allemaal worden: adopteer met een groep enthousiastelingen een (natuur)gebied in je omgeving en maak er iets moois van. Goed voor jezelf, goed voor de natuur!

Embert Messelink Amersfoort

Tot mijn grote genoegen gaat de nieuwe staatssecretaris een nuchter beleid voeren. We zijn verzeild geraakt in de handen van hobbyclubs als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, die menen dat de natuur van de jaren vijftig bepalend moet zijn voor het beleid. De huidige landbouwstructuur wordt voortdurend aangetast.

J. Kuijt Lage Vuursche

In de natuurbescherming is het gezonde verstand vaak ver te zoeken. Zo zijn er de ideologen die van Nederland een soort Jurassic Park willen maken, met de Oostvaardersplassen als proefterrein voor prehistorisch creperen. En dan die overmaat aan starre wetten en regels, vaak Europees en dus onaanraakbaar. Roep ’korenwolf’ en alle bouwactiviteiten moeten stoppen. En als er al eens een activiteit kan doorgaan, zorgt de ’natuurcompensatie’ vol overtuiging voor vernietiging van landschappen, zoals in Zeeland. Geef de natuur terug aan boeren, burgers en buitenlui.

Jacob Swager Voorschoten

Steeds meer mensen gaan begrijpen dat het huidige landelijke natuurbeleid niet werkt. Het kost handenvol belastinggeld en veel goede landbouwgrond. Veel projecten halen

niet het beoogde doel. Er moet toch een symbiose zijn tussen mensen,natuurgebieden en de omgeving. Is een park met grote grazers nu echt Nederlandse natuur?

J.R.Boot Zevenhuizen

Natuur is controversieel geworden als gevolg van ons doorgeslagen individualisme. We realiseren ons niet meer dat we onderdeel zijn van de natuur. Verbondenheid met de natuur (en met de ander) is volgens mij de belangrijkste voorwaarde om naar een ecologisch duurzame, sociaal rechtvaardige en economisch veerkrachtige samenleving te groeien.

Als we meer de rust van de natuur opzoeken, zouden we veel minder stress en depressiviteit kennen. Dat heeft gigantische economische voordelen, onder andere in de zorg. Maar dan moet er wel natuur zijn. En een regering die een integrale

visie heeft op de langere termijn.

Derk Hueting Prinsenbeek

Het klopt dat verbondenheid met de natuur geen vanzelfsprekendheid meer is. Enige jaren terug fietste ik met mijn kleinzoon (16) in Zuid-Frankrijk. Langs het fietspad lagen prachtige maïsvelden. Ik zei tegen hem: „Wat staat die maïs er toch mooi bij.” „Maïs”, zei hij, „ik zie helemaal geen maïs.” Conclusie: hij kent eenvoudig de planten niet eens. En hij zal niet de enige zijn.

G.J. Los Vlaardingen

Natuurbeleid is allang niet meer gebieden beschermen en beheren waarin de mens gast kan zijn. De boventoon voert het maken van natuur’. Het is een heuse industrietak geworden met modetendensen, omdat er te veel geld beschikbaar is.

Wil Lases Tiel

We hebben natuurbescherming nodig, maar dit is zo doorgeslagen dat ik me goed kan voorstellen dat men er genoeg van heeft. Ik ben langdurig betrokken bij het openbaar bestuur en ik zie de trucs van de ’natuurmaffia’ om haar zin door te drukken. Zie het ontpolderen in Zeeland en de toegang tot de buitendijkse gebieden. Alles wordt afgeschermd en we mogen geen natuur meer beleven omdat enkelen bang zijn voor de verstoring van dieren. Goed dat er een rem op de uitgaven komt, maar laten we het onderhoud niet vergeten

G.Geelhoed Kamperland

Boeren houden van natuur, als ze er geen last van hebben. Van uitbreiding en herstel van natuur hebben ze wel last. CDA en VVD laten hun natuurbeleid bepalen door boeren.

Willem Drok Vorden

We zijn overvoerd met films, advertenties, bladen en verenigingen die iets voor het milieu willen betekenen. Natuur en milieu zijn booming business er valt geld aan te verdienen. Niet met het oog op een mooie natuur en een goed en schoon milieu maar in het belang van adverteerders en hun (bloeiende) aan de natuur gerelateerde verenigingen.

Laura Vink- van Noorloos Spijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden