Nuchter naar het gala, het went vanzelf

Met het alcoholverbod voor minderjarigen hebben veel middelbare scholen hun eindfeest drankvrij verklaard. Ook het Strabrechtcollege in Geldrop. Daar wacht een blaastest.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Voordat examenkandidaten donderdag de uitslag krijgen, wordt er nog flink gefeest. Ook degenen die mogelijk zakken, vinden dat nu nog leuk. Maar met het alcoholverbod voor minderjarigen hebben veel middelbare scholen zich 'nuchter' verklaard. Daarmee zijn alle examenfeesten en buitenlandreizen strikt alcoholvrij, ook voor de oudere vwo'ers.

Er is een keurmerk alcoholvrije school en ook bij de 27 middelbare scholen met het vignet Gezonde School komt er geen drank meer in.

Het Strabrechtcollege in Geldrop controleerde bij zijn gala vorig jaar al op indrinkers. Met een blaastest. "Leerlingen blijven leerlingen", verklaart Leenderd van der Deijl. Een paar jongens moesten naar huis. Erg boos waren ze, maar dat sentiment neemt af, denkt de rector. "We kondigen het aan, dus het beleid is duidelijk. En uiteindelijk wil haast niemand het eindfeest missen."

Strenge regels en controle leveren weinig commotie op, blijkt uit een belronde. Twee leerlingen van het Valuascollege in Venlo protesteerden onlangs nog bij de 'Rijdende Rechter' tegen een alcoholloze vaartrip. De school kreeg gelijk: haar zorgplicht gaat door tijdens werkweken. Al mag school alleen óp de klipper eisen stellen, niet aan wal.

Volgens Wim van Dalen van de Stichting Alcoholpreventie hebben scholen ontdekt dat geheel alcoholvrij het handigste is. "De wet is duidelijk. Veel ouders staan achter het nieuwe alcoholbeleid en scholen zijn gevoelig voor de mening van ouders."

Gerard Janssen Duijghuijsen van Openbare Scholengemeenschap Willem Blaeu in Alkmaar denkt dat de weerstand er wel uitgroeit. "Nu nog hebben we te maken met leerlingen die mochten drinken toen ze zestien waren. Die snappen de strengheid niet. Maar bij de jongere mavo 4-leerlingen is een drankvrij feest helemaal geen issue."

Alcoholvrij op school betekent misschien ook wel meer thuisfeesten. Janssen Duijghuijsen: "Op mijn vorige school in Hoorn liep het de spuigaten uit met drankgebruik. Daar is besloten tot een privéfeest." Met introducés én polsbandjes en dus drank voor achttien plus. Scholen die daarvoor kiezen, vertrouwen op de horecabaas. "Die let echt wel op, want zijn vergunning staat op het spel", aldus conciërge Berend Zuur van het Gomarus in Groningen.

Het Christelijk Lyceum Veenendaal heeft het ook zo opgelost, vertelt sectordirecteur havo-vwo Karin Wouters. School doet bij het gala morgen de ontvangst. "Examinandi komen hier aanrijden, in mooie auto's en outfits en wij schenken dan Jip- en Jannekebubbels." Als ze in de bus stappen naar club Rodenburg in Beesd is er nog een controle. Wouters: "Tot dan zijn we streng, daarna zijn we niet meer verantwoordelijk."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden