'Nuance verdwijnt bij supersnelrecht'

null Beeld anp
Beeld anp

Bij supersnelrecht ontbreekt per definitie elke nuance. Dat zeggen verschillende advocaten, onder wie Bart Nooitgedagt en Geert-Jan van Oosten, bestuurders van de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten (NVSA). Een kwalijke zaak, want nuance is onontbeerlijk voor gedegen rechtspraak. Voor zorgvuldige rechtsbijstand of het juiste perspectief is te weinig tijd. Morgen komen de eerste supersnelrechtzaken van Oudejaarsnacht voor de rechter.

Ieder jaar klinkt tegen het eind van december de roep om geweldplegers rond de jaarwisseling sneller en strenger te straffen. "Nu was het eens niet het OM of het duo Opstelten-Teeven, maar begon korpschef Gerard Bouman erover", zegt Van Oosten. Korpschef Bouman van de Nationale Politie zei dat het niet zo kon zijn dat rechters lagere straffen opleggen dan geëist tegen geweldplegers tegen hulpverleners. "Een gotspe dat een korpschef zich met de rechtspraak bemoeit", zegt NVSA-voorzitter Nooitgedagt. "Er is in Nederland zoiets als de scheiding der machten."

De advocaten willen vooropstellen dat geweld tegen hulpverleners afschuwelijk is. Wel wordt er al behoorlijk streng gestraft, meent Van Oosten die verwijst naar de Raad voor de Rechtspraak. Die liet weten dat rechters rond de jaarwisseling wel degelijk strenger straffen dan normaal.

Van Oosten denkt niet dat dit de beoogde opvoedkundige taak vervult. "Als iedereen zich op Oudejaarsnacht vol laat lopen met drank en drugs, gebeuren er onbegrijpelijke dingen." Dit maakt Oudejaarsnacht weliswaar een andere nacht dan andere, maar dat moet voor de rechtspraak geen verschil maken.

Integendeel. Bij rechtspraak moet juist gekeken worden naar de achtergrond van de verdachte, de context van de overtreding.

Van Oosten: "Misschien is zo iemand in het dagelijks leven een doodnormale burger met een keurige baan. Dan is hij juist gebaat bij een passende straf." Zoals een afkicktraject, waarbij nog even de gevaren van alcoholmisbruik meegegeven worden.

"Typisch iets waar onderzoek voor nodig is", zegt Van Oosten. "Waar getuigen voor gehoord moeten worden." Alleen is daar bij supersnelrecht, waarbij verdachten binnen drie dagen hun straf horen, geen ruimte voor. "Het is vaak verstandig een zaak tot rust te laten komen, en niet direct met de verdachte te gaan praten terwijl die nog stijf staat van de adrenaline." De Haagse advocaat Eric Deen kent genoeg voorbeelden van onzorgvuldige snelrechtzaken die met meer tijd vermoedelijk anders waren gelopen.

Zeker zijn er zaken die best in een supersnelrechtzaak kunnen worden afgehandeld. Maar dat gehamer op strenger en sneller straffen is louter stevige taal voor de bühne, menen de strafpleiters.

Deen gelooft niet zo dat supersnelrecht noodzakelijk is om rap die stapel strafdossiers van Oudejaarsnacht weg te werken. "Er zijn zaken over het weggooien van een colablikje of het stelen van een zakje cashewnoten waarbij verdachten op kosten van de staat moeten voorkomen. Pak dat eerst aan, en zeg niet dat de kosten zonder supersnelrecht uit de hand zouden lopen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden