Nuance in debat over kwaliteit verzorgingstehuizen helaas ver te zoeken

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Degenen die in het publieke debat over de kwaliteit van de in verzorgingstehuizen geleverde patiëntenzorg nog de nuance zoekt, is meer en meer het slachtoffer van spot en ongeloof.

Het overkwam vorige week VVD-senator Heleen Dupuis. In het televisieprogramma 'Pauw' werd zij publiekelijk aan de schandpaal genageld, omdat zij, ondanks diverse aansporingen van de presentator, niet onmiddellijk alle problemen op een gebrek aan personeel wenste te schuiven en het ook niet abnormaal vond dat de koepel van verpleegtehuizen financiële reserves opbouwt.

Dupuis is lid van de raad van toezicht van de Haagse koepel van verzorgingstehuizen. In een van de huizen wordt de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn verzorgd. Van Rijns vader luidde vorige week samen met een echtgenoot van een medepatiënte de noodklok over het gebrek aan aandacht van het personeel voor hun echtgenotes.

Een pijnlijk verhaal. Zoveel is duidelijk. In de zorg lijkt van alles mis te gaan en de indruk is al snel dat het eerst en vooral te wijten valt aan een gebrek aan personeel dat ook voldoende is geschoold.

Bij tijd en wijle duikt die discussie over de kwaliteit van verzorgingstehuizen op. Omdat patiënten de hele dag in pyjama moeten blijven, omdat het personeel te weinig tijd heeft om de patiënt fatsoenlijk aan te kleden, of omdat er te weinig aandacht is om te kunnen constateren dat iemand verschoond dient te worden, zoals vorige week.

Schrijnende situaties. Uiteraard, niemand die dat schouderophalend kan negeren. Te snel wordt echter algemeen geconcludeerd dat het te wijten valt aan de bestuurders in de zorg en aan het kabinet, dat nu eenmaal op alles wil bezuinigen.

De feiten logenstraffen dergelijke conclusies. Met hetzelfde budget, rond 80.000 euro per patiënt, weet de ene instelling kwalitatief uitstekende zorg te leveren en blijft de andere onder de maat. Bij de ene instelling is voldoende gekwalificeerd personeel met veel vrijwilligers, terwijl de andere op dit punt grote problemen heeft.

Dergelijke omstandigheden vragen juist om nuance in het debat, wil het door iedereen onderschreven doel - topzorg in elk verzorgingstehuis - ooit in beeld komen. Dat zal uiteindelijk ongetwijfeld ook een kwestie van geld zijn. Zolang er echter voldoende verzorgingstehuizen zijn die met de beschikbare middelen tot goede zorg kunnen komen, liggen de prioriteiten voor kwaliteitsverbetering elders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden