null Beeld
Beeld

De opvoedvraagVoetbal

Nu zijn vriendjes uit het team stappen, wil mijn zoon niet meer voetballen. Moet ik dat goed vinden?

Een 9-jarige jongen zit met veel plezier op voetbal, maar nu zijn team uiteenvalt wil hij stoppen. Ook een andere sport is, tot ontsteltenis van zijn vader, geen optie voor de jongen.

De zaterdagochtenden slijt de vader van een negenjarige jongen traditioneel op het sportpark. Vroeger als speler op het voetbalveld, tegenwoordig langs de lijn als supporter van zijn zoon. Dat hij voetbalt, noemt de vader twee vliegen in één klap: de jongen is lichamelijk actief en spijkert in een teamsport zijn sociale vaardigheden bij. Stiekem vindt de vader het ook wel leuk dat zijn zoon met het tenue van de lokale vereniging in zijn eigen voetsporen treedt. En de jongen vermaakt zich uitstekend op het veld. Iedereen blij.

Maar dat duurt niet lang meer. Het voetbalteam valt na dit seizoen uit elkaar. Sommige jongens gaan waarschijnlijk naar een team van een hoger of een lager niveau en een paar andere spelers stoppen. Omdat hij nieuwe teamgenootjes niet ziet zitten, wil de jongen ook stoppen, tot ontsteltenis van zijn vader. Dat mag alleen als hij een andere sport vindt, bij voorkeur in teamverband. Maar ook dat ziet de jongen niet zitten.

Moet de vader toegeven aan de wens van zijn zoon om te stoppen en hem van de club af halen of moet hij hem juist stimuleren om te blijven en nieuwe voetbalvrienden te maken?

“Een kind laten stoppen alleen omdat het team uiteenvalt is ongewenst”, zegt kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve. “Het is wel een logische eerste reactie van het kind. Vaak trekt dat later bij en wil hij misschien alsnog blijven voetballen.”

De vader kan, stelt Neve, het best de voor- en nadelen van doorgaan en stoppen op een rij zetten, om zo af te wegen waar zijn zoon zich het beste bij voelt. “Beweeg eerst mee en erken dat het een heel vervelende situatie is”, zegt Neve. “Maar benadruk dat hij voetballen juist zo leuk vindt en vraag concreet waar hij tegenop ziet. En je kunt ook iets doen, laat hem vast eens meetrainen met een ander team. Zo bouwt hij nieuwe ervaringen op.”

‘Hoe wil je dat je kind later omgaat met nieuwe collega’s?’

Belangrijk is, stelt opvoedkundige Mariette Dietz, dat de vader ongeacht het besluit goed voor ogen houdt dat juist dit soort momenten enorme levenslessen zijn voor zijn zoon. Trek je je terug als het spannend of onwennig wordt, of maak je het beste van de nieuwe situatie? “Hoe wil je dat je kind later omgaat met een nieuwe school, een nieuwe klas of nieuwe collega’s?”, werpt Dietz op. “Het hoort bij sporten als voetbal en hockey dat teams veranderen. Hoe vaker dat gebeurt, hoe gemakkelijker het wordt.”

Maar als de jongen echt niet meer wil voetballen, adviseert Dietz zijn vader hem te laten stoppen. Leert hij zijn zoon dan niet vluchtgedrag aan als hij het besluit van z’n vriendjes volgt? “Als de jongen niet meer wil voetballen, dan leert hij door te stoppen juist naar zijn eigen gevoel te luisteren”, zegt Dietz.

Het is wel goed, zegt ze, als de vader duidelijke grenzen stelt. De harde consequentie van stoppen met voetbal mag best zijn dat de jongen een andere sport zoekt, als de vader dat wil. En dat het kind geen andere sport wil doen, komt vermoedelijk omdat hij nog zo jong is dat hij geen andere sporten kent. “Help je kind om zijn blik te verruimen en neem hem mee naar proeflessen.”

Het kan ook zijn dat de vader zijn sportverplichting beter kan heroverwegen. Sporten alleen of in een team is goed, maar niet voor elk kind noodzakelijk als het gaat om beweging en het opdoen van sociale vaardigheden, stelt Dietz. Misschien speelt het al veel buiten of doet het liever iets creatiefs of met muziek.

Daar is Neve het mee eens. “Als de jongen voetballen niet leuk meer vindt zou ik adviseren om iets anders te doen. Maar deze jongen heeft er juist zo’n plezier in. Daarom adviseer ik hem om te blijven voetballen.”

Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden