Nu ze weer werkt, staat Kitty Eggen nog elke dag versteld van hoe haar zelfvertrouwen groeit

Kitty Eggen aan het werk bij ‘Samen in Zeist’. ‘Het wordt gewaardeerd dat ik steeds meer initiatief neem.’Beeld Werry Crone

Kitty Eggen dacht dat ze nooit meer aan het werk zou komen. Nu lukt het toch weer. Trouw laat deze week mensen aan het woord over wat er dit jaar goed ging in hun leven.

Nog maar vier maanden geleden liep ze door haar nieuwe wijk en zag ze een ijssalon. Omdat ze als tiener in de ijssalons van haar vader had gewerkt, durfde ze het erop te wagen. Ze had jaren niet kunnen werken, maar nu liep ze - met lood in haar schoenen - naar binnen en vroeg om een baan. Inmiddels wordt Kitty Eggen (40) klaargestoomd om de Vers-markt te managen die deze week opent in Winkelcentrum Vollenhove te Zeist.

Het was namelijk niet zo maar een ijssalon waar Eggen binnenliep. Hij hoorde, net als de Versmarkt, bij de lunchroom 'Samen in Zeist'. Het is weliswaar gewoon een commercieel bedrijf, maar wel een waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als volwaardige werknemers aan de slag zijn. Dat de drempel om te werken ook voor Eggen heel hoog was, vormde voor Sharon, haar baas, geen bezwaar.

Eggen wil niet dat in de krant komt waaróm die drempel zo hoog was. Dat is niet omdat ze zich schaamt, maar omdat ze niet te veel met haar verleden geconfronteerd wil worden. "De mensen van vroeger, die mijn verhaal kennen, zien nog altijd iemand met wie het slecht gaat. Maar nu gaat het juist goed. Ik wil vooruit kijken, de kansen pakken die ik nú krijg."

Fouten maken

Ooit is ze opgeleid als verloskundige, maar in de lunchroom is ze gewoon in de spoelkeuken begonnen. Ze wilde ook niet anders, ze was bang fouten te maken. "Maar ik merkte hier dat ik vertrouwen kreeg. Meer vertrouwen dan ik in mezelf had. Sharon zegt steeds: En stel dát je een fout maakt, nou en? Door die sfeer durfde ik steeds meer initiatief te nemen, en dat wordt ook gewaardeerd. Ik sta elke dag versteld van hoe mijn zelfvertrouwen groeit."

De andere mensen die bij Samen in Zeist werken, zijn doorgaans niet zo hoogopgeleid als Eggen. Veel van hen hebben een achterstand. "Dat maakt dat je niet alles van iedereen kan vragen, en dat je sommige dingen echt stapje voor stapje moet uitleggen: Vraag die meneer maar wat hij wil eten, geef hem maar bestek."

Hoe je het meeste uit de werknemers kan halen en hún zelfvertrouwen kan oppeppen, daar denkt Eggen graag over na. "De een is gebaat bij hulp als het even langzaam gaat, terwijl je de ander juist beter met rust kunt laten."

Ze kan bijna niet geloven dat ze nu weer volwaardig meedraait in de maatschappij. Én dat ze de anderen kan helpen om dat ook te gaan doen. Hoewel, dat durft ze zich niet helemaal als doel te stellen. Want dan kan het ook mislukken. Maar, ja, Eggen, geeft het schoorvoetend toe, het ligt wel voor de hand dat dat uiteindelijk gebeuren zal.

Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden