Antwoorden op de vraag vanMonic Slingerland

Nu wordt versneld blootgelegd of werk zinvol is

Realiseren de lezers zich in deze tijd dat arbeid meer is dan geld verdienen? Doe werk waar je hart ligt, is het advies.

Ruimere blik

Naast het plezierige gevoel dat ik mijn talenten kan inzetten, naast de plagerijtjes en de voldoening als we gezamenlijk iets voor elkaar krijgen, betekent werk voor mij: het verruimen van mijn blik. Door de omgang met collega’s, het luisteren naar hun verhalen en uiteenlopende meningen, zie ik scherper waartoe ikzelf in het leven sta. Werk levert zeker meer op dan financiën.

I. Spijker Zoetermeer

Nut voor de samenleving

Voor mij was werk waardeloos. Ik ben begaan met het milieu en heb dankzij de uitstekende sociale voorzieningen in Nederland mijn baan kunnen opzeggen om iets te gaan zoeken waar mijn talenten beter tot hun recht komen en waarmee ik ook een boterham kan verdienen. Volgens het Japanse ikigai-principe. Een van de kenmerken: werken aan wat de wereld nodig heeft. Toen ik dat bij vertrek aan mijn collega’s vertelde, vonden ze het gewaagd en lovenswaardig. Toen ik vroeg of zij hun werk zinvol en maatschappelijk belangrijk vonden, kreeg ik vaak ‘niet echt’ als antwoord. Ik denk dat dit een sluimerende kwestie is die misschien nu wel versneld blootgelegd wordt.

Hans Vullers Eindhoven

Waardering

Werk betekent voor mij naast inkomen en dagstructuur ook de gelegenheid om te analyseren en als btw-adviseur tot in detail de regeltjes door te spitten. En, eerlijk is eerlijk, ik geniet ook van de waardering van anderen voor mijn kennis en adviezen.

Kim Sinnige Abbekerk

Harteklop

Als eerste komt in mij op: kunnen ademen in het werk. Ik voel mijn harteklop, weet dat die ertoe doet, omdat ik door te ademen in verbinding sta met de wereld, de natuur, de anderen. We blazen elkaar lucht in, inspireren elkaar, zien elkaar in de ogen. Dat is schaarser nu, door de maskers in de zorg en het bellen. Maar we vragen bij het videobellen steeds aan elkaar: hoe gaat het met jou?

Marja van Buuren Utrecht

Frusterende vergaderingen

Tien jaar geleden ben ik met prepen­sioen gegaan. Het werk dat ik in deeltijd bleef doen, was voor mij een verstandelijke keuze, waardoor ik dankzij mijn bèta-vaardigheden een inkomen kon verwerven waarmee ik het grootste deel van mijn leven kon wijden aan alfa-activiteiten, waar mijn hart lag. Zodra het mogelijk was, ben ik volledig die kant opgegaan. Daarmee ben ik ook af van frustrerende vergaderingen, collega’s die hun afspaken niet nakomen en mijn eigen vrees dat, hoewel ik goed functioneerde, ik ooit door de mand zou vallen als onbekwaam. Ik ben gelukkiger dan ooit.

Carol Cornelissen Molenhoek

Energie

Als preventiemedewerker in de geestelijke gezondheidszorg leer ik mensen anders te kijken naar hun psychische klachten als burn-out, angst of eenzaamheid. Ze leren wat hun kwaliteiten zijn. Het werk geeft mij de kans om mijn kennis en opgedane levenservaring door te geven. Ik krijg er energie van, heb het gevoel nuttig te zijn en mensen bij elkaar te brengen. Lichtpuntjes in moeilijke tijden.

Marianne de Pundert Amsterdam

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden