Nu wordt er dan echt plastic soep opgeruimd

Boyan Slat met achter zich het Noordzee-prototype van The Ocean Cleanup. Het systeem, bedacht door Slat, is een drijvende installatie om plastic afval uit de oceanen op te ruimen. Beeld anp
Boyan Slat met achter zich het Noordzee-prototype van The Ocean Cleanup. Het systeem, bedacht door Slat, is een drijvende installatie om plastic afval uit de oceanen op te ruimen.Beeld anp

Wie voor de kust van Scheveningen een rondje gaat varen, kan ze vanaf vandaag zien liggen: drijvers van honderd meter lang die de plastic soep op de Noordzee op moet vangen. Een prototype, dat een jaar het gebeuk van de golven moet ondergaan voordat het echte werk kan beginnen.

Kick Hommes

Het plan om met een drijvende fuik plastic op te vegen is vier jaar geleden bedacht door de toen achttienjarige Boyan Slat. Zijn jonge leeftijd sprak tot de verbeelding, evenals zijn ambitieuze doel: een absoluut einde maken aan de plastic soep op zee.

Hij kreeg baggeraar Boskalis achter zich en kreeg eveneens steun van de Nederlandse overheid. Samen met een mysterieuze investeerder storten ze anderhalf miljoen euro om de armen (of de 'gele bananen', zoals ze op een persconferentie vandaag werden genoemd) te testen voor de Nederlandse kust. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) zei dat als de test een succes is, de Nederlandse regering kan helpen. "Mogelijk financieel, hoewel we geen honderden miljoenen euro's hebben, maar wel met het zoeken naar andere partners."

Wie de drijvende armen wil zien, moet ruim twintig kilometer de zee op varen. Als de installatie een jaar lang bestand blijkt tegen de stroming en de golven, kan worden nagedacht over armen van vijf kilometer, die uiteindelijk worden uitgebouwd naar honderd kilometer.

Waar bestaat het plastic uit
Flesjes, doppen, tasjes en vezels, 830 miljoen ton per jaar. Zoveel plastic stroomt er jaarlijks de zee in. Het meeste wordt op den duur afgebroken tot microscopisch kleine stukjes die jaren, en wellicht zelfs vele eeuwen, in het oceaanwater zweven. Dieren slikken het in - sommige vissoorten zijn er inmiddels verslaafd aan - en zo komt het plastic in de voedselketen terecht waar het hele ecosystemen verstoort.

Het Noordzee-prototype van The Ocean Cleanup. Het systeem is een drijvende installatie om plastic afval uit de oceanen op te ruimen. Beeld anp
Het Noordzee-prototype van The Ocean Cleanup. Het systeem is een drijvende installatie om plastic afval uit de oceanen op te ruimen.Beeld anp

Over vier jaar wil Slat zijn fictieve armen voor de kust van Hawaii leggen. Daar denkt hij dat hij binnen tien jaar 40 tot 45 procent van het afval kan opruimen. Wetenschappers denken inmiddels met hem mee. Eric van Sebille schreef in januari in een rapport dat voor de kust van Indonesië en China het meeste plastic te verzamelen is, en niet per se voor de kust van Hawaii. Slat heeft al laten weten dat hij vooralsnog vasthoudt aan zijn Hawaii-idee en een proef in Japan, maar mogelijk wel een systeem wil ontwikkelen waarmee afval al in rivieren kan worden tegengehouden.

Want dat was de kritiek op de zeebarrière van Slat. Waarom op zee plastic vissen als je op land kunt voorkomen dat petflessen in zee belanden? Slat snapte die kritiek best, zei hij eerder in Trouw. "Ik ben helemaal niet tegen een preventieve aanpak die de anderen voorstaan, maar ik kies voor een technologische benadering. De innovatie is mijn fascinatie. Ik kan me best vinden in de gedachte dat eerst de kraan dichtgedraaid moet worden voordat er gedweild kan worden, maar het kan geen kwaad die enorme dweil nu al te ontwikkelen. Dat is wat ík doe."

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden