Nu welvaart breed is verdeeld, is hogere btw op consumptie geen slecht idee

De afwijzende reactie van veel fracties in de Tweede Kamer op de schets voor een nieuw belastingstelsel van staatssecretaris Frans Weekers was zeer voorbarig.

Natuurlijk is het geen aantrekkelijk vooruitzicht als de eerste levensbehoeften fors duurder worden door het lage btw-tarief af te schaffen en alle consumptie onder te brengen in een hoog btw-tarief. Maar nu weigeren daar verder over na te denken, zou betekenen dat met het badwater ook het kind wordt weggegooid.

De achterliggende wens van het kabinet is de lasten op arbeid te verlagen en die op consumptie te verhogen. Een aloude liberale wens, maar daarmee nog geen verkeerd idee. Nu de welvaart in Nederland breed verdeeld is, geldt het grote bezwaar tegen (hogere) belasting op consumptie minder dan vroeger.

Ook de lagere inkomensgroepen hebben door de bank genomen een zeer behoorlijke koopkracht. Deze groepen blijven weliswaar relatief een groter deel van hun inkomen besteden aan de eerste levensbehoeften, maar het oude bezwaar dat het verleggen van de lasten van arbeid (de inkomstenbelasting) naar consumptie een inkomensherverdeling betekent van lage naar hoge inkomensgroepen, gaat aanzienlijk minder op dan voorheen.

Daar komt bij dat, nu krapte op de arbeidsmarkt ons voorland is, de overheid de prikkels om betaald werk te aanvaarden niet groot genoeg kan maken. Een rem op consumptie draagt bovendien bij aan een duurzamer economie. Een lagere inkomstenbelasting en een hogere btw dienen die twee doelen.

Weekers heeft dan ook alle reden een hervorming van het belastingstelsel in die richting te zoeken. Zeker als een dergelijke hervorming ook bijdraagt aan een eenvoudiger belastingstelsel met, voor de overheid, robuuste inkomsten.

De gevolgen voor de koopkracht van de lagere inkomens, de inkomens die onder de eerste twee schijven van de inkomstenbelasting vallen, mogen echter niet worden gebagatelliseerd. Het beperken van die gevolgen door gerichte maatregelen is geen principieel punt, maar een kwestie van goede maatvoering.

Weekers opperde deze week met de opbrengst van de btw-verhoging alle schijven in de inkomstenbelasting te verlagen. Hier gaat de liberaal Weekers met de staatssecretaris aan de haal. Door met de opbrengst van de btw-verhoging de laagste schijven te verlagen, zou hij veel bezwaren tegen zijn voornemes kunnen wegnemen. Het zou dan ook gemakkelijker worden zijn belastingplannen serieus te nemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden