'Nu Tofik Dibi uit de kast komt, kunnen andere moslims denken: het is toch niet zo erg'

Tofik Dibi. Beeld ANP
Tofik Dibi.Beeld ANP

De eerste bekende Nederlandse moslimhomo is uit de kast. Met de publicatie van zijn boek 'Djinn' maakte Tofik Dibi vandaag bekend dat hij op mannen valt - en dat hem dat niet minder moslim maakt.

Voor Dino Suhonic (31), die zelf moslim en homo is, en sinds een paar jaar strijdt voor de acceptatie van homoseksualiteit onder zijn geloofsgenoten, is het reden om opgetogen te zijn. "Dit is ontzettend fijn. En het gaat voor een aardverschuiving zorgen."

Dat is ook nodig. Onder moslims is - vergeleken met andere bevolkingsgroepen - de acceptatie van homoseksualiteit het laagst. Driekwart vindt het een probleem als hun kind een homoseksuele relatie zou hebben. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Uit het werk voor zijn stichting Maruf kent Suhonic de verhalen erbij. "Ik ken een jongen die aan radiatoren vastgebonden werd om het hellevuur te ervaren. Afschuwelijk."

Indruk maken
Juist een bekende Nederlander kan iets veranderen, denkt Suhonic. "Zij hebben al bepaalde volgers, door de positie en functie die ze opgebouwd hebben. Daardoor komt het dichterbij voor moslims. Op het moment dat ik mijn verhaal vertel, dan kan een moslim dat nog wegwimpelen: 'Ach, er zijn nu eenmaal types die zich zus en zo willen manifesteren'. Nu het iemand is op wie je gestemd hebt, die je bijvoorbeeld goed vindt voor hoe hij opkomt voor vluchtelingen - dat gaat echt indruk maken."

Wel houdt hij zijn hart vast voor de bedreigingen die Dibi zal krijgen van fanatici. Zelf kreeg Suhonic die geregeld. "Dat hij zo bekend is, zal de reacties ook harder en feller maken. Bij mij kan men denken: Ach, wie is dat nou helemaal? Bij hem is het: Je bent iemand van ons, hoe durf je?".

Tekst loopt door onder de foto.

Döne Fil (l) en Dino Suhonic. Beeld Werry Crone
Döne Fil (l) en Dino Suhonic.Beeld Werry Crone

Acceptatie
Of de acceptatie van homoseksualiteit door de jaren heen groter of kleiner wordt, is niet te zeggen. Er is geen eerder onderzoek dan dat van vorig jaar, zegt socioloog Willem Huijnk van het SCP. "We hebben wel gekeken: denken jongeren er milder over dan ouderen?" Zo zou je voorzichtig iets kunnen zeggen over de toekomst. Huijnk: "Het antwoord was 'nee'. Dus die voortekenen zijn niet zo gunstig."

Met het homohuwelijk hebben jonge moslims wel iets minder problemen dan hun ouders dat hebben. Van de jongeren vindt een derde het goed dat homo's met elkaar mogen trouwen, van de ouderen is dat een kwart.

Geruchten
Niet voor iedereen kwam de coming-out van Dibi als een verrassing. Ook voor Suhonic niet: "Er gingen al lang geruchten rond." Een jaar of wat geleden vroeg publiciste Mounir (toen nog Monique) Samuel aan Tofik Dibi op televisie naar zijn veronderstelde homoseksualiteit. Hij (toen zij) vond dat hij als politicus voor GroenLinks, een partij met progressieve beginselen, niet in de kast kon blijven.

Onbeschoft van Samuel, vindt Suhonic. "Ik kon wel begrijpen waarom ze die vraag stelde, maar waarom dat zo agressief moest? Ik ben de laatste die iemand zal dwingen uit de kast te komen."

Bedreigingen
Ook Döne Fil (34), projectleider voor het COC, moslima én lesbienne, onderstreept het belang van de coming-out. Zelf kwam ze in het nieuws toen ze op de GayPride meevoer met de Turkse boot. En ook zij trotseerde bedreigingen - 'Ga naar de hel, steek die boot in de fik'. Fil ziet moslimhomo's sinds een paar jaar een vuist maken. "Maar: het zijn enkelingen, dus we zijn er nog lang niet. Veel mensen ontkennen ons bestaan, door te zeggen: moslim en homo zijn, kan niet."

Zowel Suhonic als Fil kennen bijvoorbeeld niet één Nederlandse imam die van homoseksualiteit geen probleem maakt. Daarom laten de twee geregeld zien, op tv of in de krant, dat ze er zijn. Fil: "Dat geeft de mensen hoop die nog niet uit de kast zijn. Niet alleen bieden we hen herkenning, we laten ook weten dat er hulp is, iemand is met wie ze kunnen praten."

Suhonic: "Nu andere moslims Tofik Dibi uit de kast zien komen, kunnen ze ook denken: 'Oh, het is toch niet zo erg'."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden