NU SUCCESVOL FOLDERS WEREN

Eindelijk, verzucht de vereniging Milieudefensie. Eindelijk komen er brievenbusstickers tegen ongewenst reclamedrukwerk die ook echt werken. De stickers, twee verschillende, zullen vanaf 2 maart worden verpreid. De ene sticker weert alle reclamedrukwerk, met de andere worden wel de huis-aanhuis bladen, maar niet de ongeadresseerde folders aangeboden.

Al 13 jaar geleden bracht Milieudefensie een brievenbussticker op de markt. Daar zijn er inmiddels 300 000 van verspreid. De oude stickers hielpen echter niet voldoende om ongewenst reclamedrukwerk buiten de deur te houden. Dat zal met de nieuwe stickers wel het geval zijn.

De kosten voor de nieuwe stickers zullen namelijk gedragen worden door de reclamewereld. Bovendien komt er een klachtenregeling. Consumenten die ondanks hun brievenbussticker toch reclamedrukwerk binnenkrijgen, kunnen vanaf 1 maart een klacht tegen de verpreider indienen tegen de Reclame Code Comissie.

De vereniging Milieudefensie zal zich vanaf dit moment gaan inzetten om reclamemakers zelf de kosten van het ophalen van reclameafval te laten betalen. Volgens Milieudefensie bedraagt het ongevraagd papierafval nu meer dan een derde van al het papierafval. De kosten van inzameling en verwerking, zo stelt Milieudefensie, komen nu voor rekening van de burgers. Die betalen per huishouden gemiddeld zo'n 10 tot 20 gulden per jaar aan de inzameling van het reclamedrukwerk (via de reinigingsrechten).

Overigens biedt de nieuwe sticker geen soelaas voor geadresserd reclamedrukwerk. Dat moet via een briefje aan Dmin, Antwoordnummer 666, 1000 TL Amsterdam geweerd worden.

Vanaf 1 maart zullen beide stickers gratis af te halen zijn bij ongeveer 400 gemeentehuizen in het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden