Nu ook startersbeurs voor werkzoekende 50-plussers

In navolging van de succesvolle Startersbeurs voor werkloze jongeren introduceren de gemeenten Tilburg en Eindhoven vanaf december ook een beurs voor oudere werkzoekenden: de Meesterbeurs. Met behoud van uitkering en een toelage van 150 euro per maand kunnen 50-plussers aan de slag bij bedrijven om te tonen wat ze kunnen.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt noemt het plan bizar. "De proeftijd wordt zo vervangen door een half jaar voor niks werken." De bedenker van de beurs, Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, noemt het liever een leerwerkperiode. Deze mensen hebben immers al veel kennis en ervaring, aldus de hoogleraar.

Ook niet onbelangrijk is dat het door de lage kosten voor werkgevers veel aantrekkelijker wordt om ouderen een kans te geven. Deze goedkope en daardoor laagdrempelige entree van werkzoekenden bij bedrijven werkt goed bij jongeren. Anderhalf jaar na de introductie werken al ruim tweehonderd gemeenten met de Startersbeurs, die ook is bedacht door Wilthagen, en zijn al 1500 jongeren aan werk geholpen.

Bij de Startersbeurs betaalt de gemeente 400 euro - minder dan een bijstanduitkering - en het bedrijf 100 euro per maand. De helft van de jongeren werkt na het beëindigen van de beurs, een half jaar later, nog steeds. Een derde van de deelnemers houdt er zelfs een contract aan over, en driekwart van de deelnemers heeft werk op zijn of haar opleidingsniveau.

Bij werkzoekende jongeren is het probleem vooral het gemis aan werkervaring, bij ouderen ontbreekt vaak de juiste scholing. Ze hebben in de praktijk veel geleerd, maar niet de papieren waar in de vacature om wordt gevraagd. Wilthagen: "Met de Meesterbeurs proberen we ouderen weer fit voor de arbeidsmarkt te maken."

Nog voordat dit project voor 50-plussers is begonnen, hebben ook de gemeenten Drechtsteden, Leidschendam, Zutphen en Den Bosch al interesse getoond, weet Wilthagen. De Meesterbeurs is in eerste instantie bedoeld voor werkzoekenden met een bijstandsuitkering. Maar het staat gemeenten binnen de randvoorwaarden vrij het project zo in te vullen als ze zelf willen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden