Nu ook de lucht vervuild in Rio

Een machine dat de PM waarde test bij het Olympisch stadion in Rio de Janeiro Beeld reuters
Een machine dat de PM waarde test bij het Olympisch stadion in Rio de JaneiroBeeld reuters

Het was al bekend dat de atleten het water niet moet inslikken in Rio, maar nu blijkt ook de lucht vervuild in de Olympische stad. In de lucht hangt namelijk de schadelijke fijnstof PM-10. En deze ligt in Rio twee tot drie keer hoger dan de limiet dat het World Health Organisation hanteert, blijkt uit cijfers van Braziliaanse onderzoekers.

Deze fijnstof kan in je luchtwegen en in het bloed terecht komen. Dat is vooral voor atleten die lange duursporten doen een last - omdat je er kortademigheid van kan worden. PM-10 kan bij langdurige blootstelling zelfs voor longkanker en hartklachten zorgen.

Dat klinkt zorgwekkend, maar vergeleken bij de Olympische Spelen van acht jaar geleden valt het eigenlijk nog mee. Rio de Janeiro staat namelijk met 52 PM per kubieke meter op plaats twee achter Peking als Olympische stad met de meest vervuilende lucht. In Peking werd namelijk een verontrustende PM waarde van 82 gemeten.

Na Rio komt Athene met een PM waarde van 44 gevolgd door Atlanta (28), en Sydney (24). Deze metingen werden gedaan door de Universiteit van Oregon in 2009. Hoogleraar Staci Simonich, betrokken bij dit onderzoek zei tegen persbureau Reuters dat de vervuiling steeds erger is geworden met de jaren. "Helaas zijn deze cijfers een goede weergave van hoe de wereld zich ontwikkelt", zei Simonich.

Peking
Het is nog maar de vraag of veel atleten zich iets aantrekken van deze cijfers. De geschiedenis wijst uit dat vrijwel nooit een sporter verstek laat gaan. Uitzonderingen daargelaten: langeafstandloper Haile Gebresalassie durfde het vanwege zijn astma niet aan in Peking te lopen. De Ethiopische sporter deed vier keer mee aan de Olympische Spelen, en won twee gouden medailles, maar bleef bij de Spelen in Peking thuis.

De Olympische Spelen in Peking spannen dan ook de kroon, ondanks alle maatregelen die Peking nam: bouwprojecten werden vertraagd, het autoverkeer gehalveerd, de vervuilende industrieën stilgelegd en vrachtverkeer geweerd. En jawel: de fijnstofvervuiling lag dertig procent lager dan voor en na de Spelen. Maar dit had vooral te maken met de (onverwachte) regen en wind.

In Rio is het momenteel windstil, en schijnt zoals het er nu uitziet in ieder geval tot maandag de zon. Pas op dinsdag is er kans dat een regenbui het fijnstof in de lucht gaat verminderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden