Nu ook brieven in smeergeldzaak Chirac

Jean-Claude Méry, de vorig jaar overleden makelaar en partijgenoot van de Franse president Jacques Chirac, heeft ook schriftelijk materiaal achtergelaten. Vorige week dook al een videoband op waarop hij Chirac beschuldigt van directe betrokkenheid bij de smeergeldaffaires van zijn neogaullistische RPR.

In een koffer, die de Franse justitie maandag in beslag heeft genomen, zijn volgens het dagblad Le Monde onder meer twee brieven van Méry aan Chirac, een origineel en een kopie, gevonden. Volgens Le Monde dateren de brieven uit 1995 en 1996, toen Chirac inmiddels president was. De smeergeldaffaires dateren uit de periode 1985-1992. Chirac was toen burgemeester van Parijs.

De brieven zijn gericht aan 'Meneer de President', aldus het dagblad. Méry beklaagt zich erin over het feit dat hij als beloning voor zijn zwijgen, enkele jarne eerder, slechts twee bedragen van samen iets meer dan 100000 franc (33000 gulden) heeft gehad.

De koffer werd maandag gevonden in een filiaal van de bank BNP-Paribas in Parijs. Hij was opgeborgen door Alain Belot, één van de twee advocaten die journalist-filmer Arnaud Hamelin met Méry in contact bracht. Hamelin was de man die videoband van Méry in 1996 maakte.

Advocaat Belot is ook de man die afgelopen weekeinde tegenover de onderzoeksrechters die met de affaire zijn belast, verklaarde dat hij het origineel van de videoband in april 1999 aan Dominique Strauss-Kahn gaf. Strauss-Kahn, die tot november vorig jaar minister van financiën in het kabinet van premier Lionel Jospin was, heeft dat toegegeven, maar hij ontkent dat hij er iets onoirbaars mee heeft gedaan. Hij zegt dat hij niet weet waar hij de band heeft gelaten. Volgens Belot gaf hij Strauss-Kahn de band in ruil voor een forse vermindering van een belastingaanslag van een van zijn cliënten, modekoning Karl Lagerfeld.

Makelaar Méry, partijgenoot van Chirac, zegt op de videoband onder meer dat hij in oktober 1986 een bedrag van 5 miljoen franc in baar geld aan een medewerker van Chirac overhandigde. Volgens Méry gebeurde dat in het bijzijn van Chirac. Méry werd al in 1994 opgepakt voor de smeergeldaffaires en zat ruim vijf maanden vast. De makelaar zegt op de band dat hij zijn mond hield om de verkiezing van Chirac tot president niet in gevaar te brengen. In ruil daarvoor zouden stromannen van de president hem geld in het vooruitzicht hebben gesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden