Nu of nooit wordt nooit voor nationale toppers op leeftijd

(Trouw)

Bij de NK stond de erfenis van de gestopte Heister en Keen op het spel. Iedereen hoopte op een jonkie, gokte op een oudje, maar het werd een Chinees van 25.

Het Nederlands kampioenschap was op voorhand historisch. Voor het eerst sinds 1995 ontbraken Danny Heister en Trinko Keen, die veertien jaar op rij de nationale titel onder elkaar verdeelden. Door hun afwezigheid leefde er bij een aantal, vooral oudere spelers de ’nu-of-nooit’-gedachte. Bijvoorbeeld bij Michel de Boer, 38 jaar, en voor het eerst nummer één op de plaatsingslijst. „Ik heb heel lang naar die lijst gekeken”, zei de administratief medewerker uit Nootdorp. „Voor mij had het toernooi niet hoeven te beginnen.”

Tot zijn grote spijt moest De Boer in het Topsportcentrum in Eindhoven spelen met het rugnummer 3. Bij het uitdelen van de nummers hanteerde de toernooiorganisatie de nationale ranglijst waarop Heister en Keen nog altijd één en twee staan. „Ik ben heel vaak derde geweest, dit is mijn grote kans”, opperde De Boer zaterdagmiddag. Nog geen etmaal later werd de speler van het Rotterdamse FVT van een illusie beroofd. De kwartfinale werd zijn eindstation.

Dat de hoogte van het rugnummer niet zaligmakend is bleek gisteren bij het verdelen van de prijzen. Op het hoogste podium stond de man met het rugnummer 99, luisterend naar de naam Qi Xiaofeng. In navolging van Li Jiao, die voor de vijfde maal op rij de titel bij de vrouwen veroverde, werd de 25-jarige Rotterdammer de eerste mannenkampioen met Chinese roots. In een spannende finale versloeg hij met 4-3 Merijn de Bruin, 37 jaar, en stevig balend van ook een gemiste kans.

De Boer bekeek de triomftocht van zijn clubgenoot Qi Xiaofeng met gemengde gevoelens. In de week voorafgaande aan het NK kreeg hij te horen dat hij na dit seizoen weg moet bij landskampioen FVT. Na vijftien jaar is er voor hem geen plaats meer bij de club, die gaat verjongen. Qi Xiaofeng, pas drie jaar in Nederland en door FVT uitgeleend aan Heerlen, mag wel blijven.

„Ik ben erg teleurgesteld dat ik weg moet bij FVT”, zei De Boer. „Ik begrijp dat ze willen verjongen, maar ik had met mijn ervaring en mijn trainersdiploma nog veel voor de club kunnen betekenen. Ik heb zelf aangeboden om voor een mindere vergoeding te blijven spelen, maar ook daar wilden ze niet aan. Erg teleurstellend allemaal.” Hij begreep dat de titel van Qi Xiaofeng niet in zijn voordeel sprak. „Ik bedank mijn club FVT”, lachte de Chinees, naar Nederland gekomen omdat hij in eigen land niet aan de bak kwam.

De Boer kreeg bijval van Henk van Spanje, met zijn 44 jaar de oudste deelnemer aan het NK. „Ik juich het toe dat een club gaat verjongen”, zei de Veenendaler, „maar ik vind het onbegrijpelijk dat Michel weg moet en dat die Chinees mag blijven. Ik heb niets tegen hem, maar Michel heeft vijftien jaar voor die club gespeeld. En die Chinees heeft niets met FVT. Ondenkbaar en onterecht.”

Van Spanje, in 1982 en ’84 al Nederlands kampioen, was een van de oudgedienden die werd getipt om op de troon van Heister en Keen plaats te nemen. De speler van het Duitse Bad Hamm, fanatiek als altijd, nam in Eindhoven echter te veel hooi op zijn vork. Zijn inspanningen in de mixed en het dubbelspel – waarin hij allebei de finale haalde en verloor – vormden een te grote belasting voor zijn spieren. Hij werd in het enkelspel, net als De Boer, uitgeschakeld in de kwartfinale.

Toch was hij met twee finales een van de opvallendste spelers. „En dat zou eigenlijk niet mogen, want het is niet goed voor het Nederlandse tafeltennis”, oordeelde Van Spanje. „Paul Haldan en ik hebben lang de kar getrokken en daarna Danny en Trinko. In de laatste jaren zijn hele generaties verloren gegaan. Dat is jammer. Het is een stap in de goede richting dat een aantal spelers nu gezamenlijk traint op Papendal.”

Van de vijf spelers uit het Dutch Butterfly Team die onder bondscoach Heister op Papendal trainen, haalde Boris de Vries (18) gisteren de kwartfinale. Hij werd uitgeschakeld door Qi Xiaofeng, die in de finale te sterk was voor De Bruin. Van alle ’oudjes’ was de sportpsycholoog uit Amstelveen het beste omgegaan met de extra spanning die de absentie van Heister en Keen met zich meebracht. „Of het nu of nooit was”, vroeg hij zich af. „Dat zou kunnen.”

De stoelendans om de erfenis van Heister en Keen werd uiteindelijk gewonnen door Qi Xiaofeng, die in gebroken Engels zijn dankwoord uitsprak. Of hij misschien al een paar woordjes Nederlands kende, was een geijkte vraag. „Ja, graag gedaan.”

Michel de Boer, de nummer één van de plaatsingslijst, in de eerste ronde in actie tegen Gerard Bakker. ( FOTO KOEN VERHEIJDEN)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden