Nu nog topzwemmer, straks ambassadeur van Suriname

Van een onzer verslaggevers

Het Kwakoe-zomerfestival wordt jaarlijks gehouden in het Bijlmerpark en trekt duizenden bezoekers. Dit jaar heeft het podium er een bijzondere gast bij gekregen: Anthony Nesty; hij won afgelopen week de bronzen medaille op de 100 vlinderslag bij de Olympische Spelen in Barcelona.

Vergezeld door miss Suriname 1992 trad Anthony Nesty het podium op waar hij een herdenkingsplaquette kreeg uitgereikt door Edu Nandlall.

Nandlall kwam uit voor de Arnhemse voetbalclub Vitesse, maar moest zijn voetbal-carriere beeindigen door letsel dat hij in 1989 opliep bij de vliegramp met het SLM-toestel op het vliegveld Zanderij in Suriname.

Ondanks de aanmoediging van honderden aanwezigen, hield de verlegen Anthony Nesty zijn speech heel kort. Hij beperkte zich tot dankwoorden aan de verzamelde menigte. Na de huldiging liep het gezelschap door naar de promotie-tent van het Kwakoe-festival. Daar werd Anthony onthaald door tientallen Sari's, Surinaamse vrouwen in traditionele klederdracht.

Een van de vrouwen kreeg de kans om met hem te dansen. Anthony, wiens naam al prijkt op een vliegtuig, mocht zich ook vermaken met een speciaal voor hem gecomponeerd rap-nummer.

Het enthousiasme van de festivalbezoekers was groot. Overal stonden mensen te wachten op een handtekening van de sportman. Anderen konden hun geluk niet op, zij mochten op de foto met Anthony, de ultieme sensatie voor vele festivalgangers. Ondanks de onverdragelijke warmte in de tent, bleven mensen binnenkomen.

"Ik had zoiets nooit verwacht" , zei Nesty over het warme onthaal van de Surinaamse gemeenschap in Nederland. "Ik heb mijn best gedaan om weer een gouden medaille te winnen, zoals bij de Olympische Spelen van 1988 in Seoul. Het was geen goud dit keer, zo is topsport nu eenmaal."

Anthony Nesty kondigde vorige week al aan definitief te stoppen met zwemmen. Na geschiedenis te hebben geschreven als topsporter, streeft hij nu het ambassadeurschap in de Verenigde Staten na. Maar vele Surinamers beschouwen hem nu al als ambassadeur voor Suriname.

"Ik moet nu eerst mijn school afmaken. Daarna zie ik het wel. Een ambassadeursfunctie is altijd een van mijn doelen geweest" , zei Anthony, die nog een jaar moet uittrekken om zijn studie communicatie in de VS af te ronden.

Of hij ook nog mag rekenen op een soortgelijke huldiging in Suriname, kon Anthony niet zeggen.

Edu Nandlall denkt van wel: "Anthony heeft een mooie prestatie neergezet. Deze prestatie kan veel jongeren in Suriname stimuleren om de top te bereiken. Het zou heel mooi zijn als het succes van Anthony overslaat naar de jeugd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden