Nu nadenken over het voorjaar

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Mensen die bloembollen planten kun je in vier groepen indelen: de bijzondere bollenplanters, de grote groepenplanters, de combinatieplanters en de luie kant-en-klaarplanters.

De laatste groep wacht tot het voorjaar, snelt naar de winkel, koopt potten vol bloeiende bollen en zet ze vervolgens in de tuin. Dit zijn de mensen die niet van vuile handen houden, wel van direct resultaat en ook van bloemen. Wie tot deze categorie behoort hoeft nu even niks te doen, in hun tuin is niets te zien. Dat valt niet op, want van het werk dat de mensen van de andere drie groepen verrichten, is ook niets te zien. Het enige wat zij doen is de bollen onder de grond stoppen en rustig afwachten.

Nu zijn het gouden tijden voor de mensen die bloembollen willen planten. Het uitzoeken van wat je in het voorjaar bloeiend wil zien is voorpret. Hoe kies je de bollen die je wilt? De bijzondere bollenplanters hebben daar een speciaal systeem voor, in de vorm van een klein opschrijf boekje. Dat boekje hebben ze altijd bij zich.

Het afgelopen voorjaar hebben ze tuinen en beurzen met bloembollen bezocht en de meest bijzondere genoteerd. Dit zijn de lange termijndenkers die weten dat je moet wachten met kopen tot de bloemen uitgebloeid zijn. Zij hebben in hun boekje bijzondere Turkse lelies opgeschreven: Lilium 'Manitoba Morning' met roze bloemen en rode spikkels; Lilium 'Russian Morning' met grote bruinrode bloemen en gouden spikkels en Lilium 'Sunny Morning' met grote gele bloemen en paarse spikkels.

Benijdenswaardige mensen zijn dat, ze weten precies wat ze willen en zijn steeds op zoek naar nieuwigheden zoals het roze druifje Muscari 'Sunshine'. Alle andere druifjes, variërend in kleuren van blauw tot wit en alles daartussen, hadden ze al. Misschien misten ze nog Muscarimacrocarpum, een geel druifje. Van de sieruien vinden ze feilloos de allernieuwste Allium karataviense 'Red Giant' met bloemen zo rond en groot als een voetbal. Van de narcissen zoeken ze de oude rassen die weer herontdekt zijn en opnieuw geïntroduceerd, zoals de elegante Narcissus 'White Lady' uit 1895, de dubbele Narcissus 'Butter and Eggs' uit 1777 en de crèmekleurige Narcissus 'Mrs Lantry' uit 1889.

De grote groepenplanters gaan heel anders te werk. Zij zijn van de grote hoeveelheden van een soort. Bij een groep denk je aan een ronde, ovale of onregelmatige vorm, maar planten in lange linten of rechte stroken geeft weer een heel ander, spannend effect. Zij bezoeken de Keukenhof in het voorjaar en nemen zich voor om in het najaar veel van weinig te kopen. Ze genieten van grote velden wit met rood en groene Tulipa 'Flaming Springgreen' en van een blauwe zee van bluebells, Hyacinthiodes non-scripta. Zij laten zich niet afleiden door verleidelijke zakjes met weinig bolletjes. Ze gaan voor het effect en kopen liever 1000 'gewone' sneeuwklokjes dan van elk bijzonder sneeuwklokje een bolletje - dat laten ze aan de bijzondere bollenplanters over.

De combinatieplanters doen het weer anders. Zij mengen bloembollen met elkaar en met andere planten om zo een bepaald effect te bereiken. Jacqueline van der Kloet was een van eerste tuinarchitecten die op deze manier bollen aanplantte. Zij mengde bijvoorbeeld allemaal verschillende tulpenbollen door elkaar, maar wel in bijpassende of juist contrasterende kleuren. Voor de Keukenhof heeft zij op dit gebied baanbrekend werk verricht.

Deze manier van bloembollengebruik wordt nu overal toegepast. Er zijn zelfs pakketten bollen te koop die al gemengd zijn in kleuren en bloeitijden die bij elkaar passen. In een weide onder een boomgaardje kun je dit ook toepassen door tulpen of narcissen een voor een op ongelijke ruime afstanden van elkaar te planten. In het voorjaar als het gras begint te groeien, geeft dit een magisch effect. Een kwestie van elk jaar wat bollen bijplanten.

Een ijzersterke combinatie is die van blauwe Scilla sibirica en blauwe Anemone blanda 'Blue Shades'. Van deze combinatie heb je jaren plezier, de bolletjes bloeien elk jaar weer. Er zijn nog maar weinig mensen die elk jaar hun bollen uit de grond grond halen, droog bewaren en in het najaar weer planten.

Tulpen komen soms nog een paar jaar terug, maar dan verdwijnen ze. Wildtulpen, zoals ze tegenwoordig genoemd worden, komen wel elk jaar terug. Zij zijn bescheiden van formaat en staan dicht bij hun voorouders. Het zijn kleine pareltjes die het ook goed in een pot doen. Tulipa clusiana, Tulipa acuminata en Tulipa humilis zijn maar een paar voorbeelden. Van Tulipa clusiana kun je het beste de cultivars 'Sheila', 'Tubergen's Gem' en 'Cynthia' planten.

De combinatieplanter plant bloembollen in de border, combineert tulpen niet alleen met elkaar maar ook met viooltjes en anemoontjes. Zij planten verschillende soorten narcissen door elkaar. Het vergt wel wat denkwerk en kennis van zaken. Wie goed advies wil kan dit weekend naar de Nationale Bloembollenmarkt gaan, die op de Keukenhof wordt gehouden. Hier staan mensen die graag adviezen geven met een groot sortiment bollen, variërend van bijzonder tot grootschalig en dus voor elke bloembollenplanter wat wils. Er worden ook rondleidingen gegeven; niet langs bloeiende bollen, maar langs tuinlieden die bollen aan het poten zijn.

Speciaal voor de luie kant-en-klaarplanters: misschien toch eens nadenken over nu bollen planten in plaats van in het voorjaar bloeiend en al? De keuze aan droge bollen is vele malen groter dan straks en zoveel werk is het planten toch ook weer niet?

Nationale Bloembollenmarkt, Oranje Nassau Paviljoen, Keukenhof, Lisse 14 t/m 16 oktober, 10.00-17.00 uur. Rondleidingen om 11.00 en 14.00 uur. Toegang en parkeren gratis. meer info: www.keukenhof.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden