Nu moeten opa en oma aan de elektrische auto

Opa en oma: nu elektrisch! Dat klinkt dwingend: Nu Elektrisch! Maar non-profitorganisatie Natuur & Milieu stelt zichzelf hoge doelen met haar nieuwste actie. Momenteel rijden er amper driehonderd Hollandse particulieren (geen auto van de zaak) in een puur elektrische auto, dus zonder uitlaat en hulpverbrandingsmotor. Na de eerste actie dit jaar met de Nissan Leaf in 2014 komt Natuur & Milieu met het vervolg, inclusief privé leasing. Duizend extra e-rijders moeten erbij komen. Voor wie is dit interessant?

Voor eilandbewoners of verstokte stedelingen zou het rijbereik - gemiddeld 130 kilometer op volle batterijen - geen punt moeten zijn. Op Terschelling wemelt het van de Leafs. Amsterdam, die grote stad, lijkt inmiddels gebouwd op laadpalen. Voor de Ring-A10-forens die niet houdt van openbaar vervoer, is dit een optie. Naar oom Evert in Aalten kun je ook per trein. Op het platteland zijn steeds meer stationnetjes.

De emoties bij autorijden draaien om de illusie van onbeperkte reisvrijheid. Maar veel senioren raken hun reislust kwijt en rijden vaak alleen nog binnen een kleinere straal van pakweg 50 kilometer. Ook dat is een 'eiland' waarin de elektrische auto gedijt. Je moet wel openstaan voor nieuwe technieken. Maar je krijgt er veel gezelligheid aan de laadpaal - de nieuwe praatpaal - voor terug. Bovendien sta je nog eens ergens vooraan met parkeren.

De vervolgactie van Nu Elektrisch! telt vier modellen: de Smart Fortwo, Renault Zoe, Nissan Leaf en BMW i3-REX. Vanaf-leaseprijzen variëren van 398 euro per maand voor de Smart tot 674 euro voor de i3. Alleen de brandstof betaal je daar bovenop. Wat verder opvalt: de elektrische Smart is nog van het klassieke model. De BMW-i3-variant heeft een mini-hulpmotor voor angsthazen. Dat motortje brengt je trouwens niet gek veel verder.

De autoleaseprijzen belopen die van maandelijkse woonlasten. Je moet het je echt kunnen en willen permitteren. Over de milieuvriendelijkheid van elektrisch rijden kunnen hele debatten ontstaan. Met kolenstroom verplaats je jouw auto-uitlaat immers naar een anonieme schoorsteen ver weg. Natuur & Milieu had tot voor kort een zonnepanelenactie. Men broedt ook daarmee op een vervolg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden