Nu moet Eva Jinek het waarmaken

Het was een lange zit op de reservebank van de latenight-talkshows, maar nu mag de KRO-NCRV aan de bak. Twee maanden, als invaller voor Pauw.

TEUN LAGAS

Daar gaat ze dan. Eva Jinek presenteert de komende acht weken haar nieuwsshow op de felbegeerde late televisieavond. Als tijdelijke vervanger van Jeroen Pauw die op winterreces gaat. 'Pauw' van Vara-BNN heet tot begin maart 'Jinek'. Zes dagen per week, onder de vlag van KRO-NCRV.

Het is een oude wens op de verlanglijst van de presentatrice. Toen ze na een loopbaan bij het NOS-journaal en na haar uitstapje naar WNL vorig jaar door de KRO werd binnengehaald om praatprogramma's te maken, zei ze over zo'n dagelijkse latenight-talkshow: "Dat is de ultieme droom van elke journalist." Over haar nieuwe omroep meende ze: "De overstap naar de KRO past goed bij mijn persoonlijke ambities."

Omgekeerd past Eva Jinek uitstekend bij de ambities van fusieomroep KRO-NCRV. KRO-mediadirecteur Taco Rijssemus klaagt al jaren dat beeldbepalende nieuws- en praatprogramma's te veel in handen van Vara-coryfeeën zijn. Acht jaar lang deed de rode familie behalve 'De Wereld Draait Door' op de latere avond ook nog eens 'Pauw & Witteman'. Terwijl een omroep als de KRO-NCRV ook graag met een eigen kleur en profiel op dit speelveld aanwezig is. "Het is bekend dat wij een actieve bijdrage willen leveren aan de opinieprogrammering van de publieke omroep", vertelde Rijssemus toen hij in april 2013 de geslaagde transfer van Jinek bekendmaakte. Hij zag de presentatrice blijkbaar als voertuig om de geprofileerde journalistieke late-avondshow te gaan maken die de KRO zich zo graag wenst.

Toch had de KRO-NCRV eerder dit jaar nog het nakijken, toen die omroep zich aanbood voor de opvolging van het aflopende programma Pauw & Witteman. Vara's Jeroen Pauw sleepte na het afscheid van Paul Witteman gewoon zelf de buit binnen. Inmiddels draait Pauw sinds 1 september zijn avonden, vanuit de geheel verbouwde studio met retrokleuren in de Amsterdamse Westergasfabriek.

Met Eva Jinek als boegbeeld won het KRO-kamp wel een kleinere andere slag. Die om de reservebank. In de huidige vakantieperiode van Pauw zal niet worden ingesprongen door de tot nu toe gebruikelijke twee reservemannen van de Evangelische Omroep, Knevel & Van den Brink. De netmanagers van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), die de zendtijd verdelen, hebben besloten dat dit keer de 36-jarige KRO-presentatrice twee maanden lang aan de beurt is om het tijdelijke gat van de Vara te vullen. Daarmee hebben de KRO en Eva Jinek eindelijk een voet tussen de deur gekregen.

Nu moet Jinek het zien waar te maken. Ze krijgt steun in de rug van hetzelfde, maar uitgebreide, KRO-NCRV-redactieteam dat de productie doet van haar wekelijkse praatprogramma 'Eva op Zondag'. Dezelfde studio met de lange leren bank gaat zes dagen in de week dienen als decor.

In Eva op Zondag kiest ze voor de aanpak die ze vaker hanteerde in haar eerdere talkshows bij de KRO of bij WNL, de Telegraaf-zender voor rechtsdenkend Nederland. Die stijl van Jinek wordt door collega-presentatoren en tv-critici omschreven als losjes, pittig, ongedwongen. Eva op de zondagavond is een programma met nogal lichte onderwerpen; het gaat er vaak over de spreekwoordelijke bekende Nederlanders. Hier deed Jinek soms aan kruisbestuiving binnen de kleine Hilversumse omroepwereld. Zo interviewde ze Linda de Mol, nota bene nadat ze zelf vlak daarvoor was langs geweest in de show van Linda. Begin vorige maand zagen we in één Eva-aflevering acteur Victor Reinier, zanger Waylon, politicus Henk Krol en collega-presentatrice Sophie Hilbrand gezellig plaatsnemen op de lange leren bank. Leuk en licht voor een ontspannen zondagavond, meer ook niet.

De zendtijd van Pauw vullen is andere koek. Weliswaar is het Vara-programma na het vertrek van journalistiek zwaargewicht Paul Witteman veel lichter van toon geworden, toch zullen de NPO-netmanagers van de KRO verwachten dat dit tijdslot wordt gevuld met een zwaarder en verdiepender programma dan de huidige relaxte zondagavondshow van Jinek.

Bij de KRO geven ze dat zonder meer toe. "Op zondag kan je ontspannen de week afsluiten en vooruitkijken naar de volgende. Het dagelijkse programma dat nu moet worden gemaakt krijgt een ander karakter. Meer over het nieuws, journalistieker", zegt een woordvoerder van die omroep.

Werken met het hardere dagelijkse nieuws deed Eva Jinek eerder. Ze presenteerde ooit het NOS-journaal, om maar iets te noemen. En goed voorbereid, uitstekend voorbereid zelfs, was ze in al haar vorige programma's.

Maar hoe goed is ze als interviewer over nieuwsonderwerpen uit de waan van de dag? Dat is afwachten. Jinek heeft een nogal theatrale stijl. Ze lijkt geen type interviewer dat zichzelf makkelijk wegcijfert ten gunste van de positie van haar gesprekspartner in de studio. Ze is een grote persoonlijkheid. Zo groot dat soms die gesprekspartner uit beeld dreigt te verdwijnen. Onbetwist een vakvrouw, maar lang niet altijd de zakelijke, koele nieuwsinterviewer, zoals Mariëlle Tweebeeke van Nieuws-uur dat is.

Nu moeten de KRO en zijzelf de komende invalweken waarmaken wat ze hebben beloofd: dat Eva Jinek het aankan een dagelijkse late talkshow bij de publieke omroep te presenteren. Die concurreert met Humberto Tan van het commerciële RTL. Misschien krijgt Jinek nog wat laatste tips van haar ervaren coach in het presentorvak: Jeroen Pauw.

Er zit veel spanning op de komende reeks uitzendingen. Hoe zal het oordeel over Jinek straks zijn aan de Hilversumse vergadertafels van de machtige NPO-netmanagers?

Directeur Televisie bij de NPO, Frans Klein, zegt dat zij nu niet automatisch is aangewezen om ook ná deze winter de volgende vervanging van Jeroen Pauw voor haar rekening te nemen. Pauw & Witteman en Knevel & Van den Brink konden destijds veilig en veelvuldig stuivertje wisselen. Maar zulke jarenlange zekerheden in het NPO-uitzendschema zijn er niet meer.

Frans Klein: "Vroeger zaten die programma's jaren achtereen in het schema. Nu moeten we sneller durven ingrijpen als het niet aanslaat. We willen niet meer alles zo lang vastzetten."

Dus hebben de KRO en Jinek nog geen vaste grond onder de voeten. Trouwens, ook de Vara en Jeroen Pauw kunnen niet rekenen op langdurige zekerheid over het voortbestaan van hun programma, luidt de waarschuwing vanuit de NPO. "In de toekomst blijft zoiets steeds onzeker. De omroepen weten dat ook", zegt Klein. Hij vindt Jeroen Pauw, die na diens start veel negatieve tv-kritieken kreeg, inmiddels wel beter draaien. "Pauw is ontspannener gaan presenteren. We merken dat de kijkers hem nu waarderen".

Zulke opmerkingen vanuit de NPO over 'niets is zeker de komende tijd' zijn goed verstaan bij de KRO. Er is een slag gewonnen, maar Eva Jinek kan er niet op rekenen dat dit haar definitieve doorbraak is. Daarom is de druk zo groot aan het begin van haar programmareeks.

Jinek kreeg een hartelijke felicitatie vanuit de EO-hoek, toen ze deze reservebeurt binnenhaalde. Er zat een vilein zinnetje in die sportieve reactie van Andries Knevel en Tijs van den Brink: "Wij willen Eva Jinek van harte feliciteren met het feit dat zij dit gaat doen in de winter en wensen haar daarbij veel succes. Wij hopen er in de zomer weer gewoon te zijn." Het EO-duo geeft zich blijkbaar nog niet helemaal gewonnen.

De eerste opdracht voor de ambitieuze KRO-ankervrouw is dit laatste sprankje hoop van de twee EO-dinosaurussen de grond in te boren. Eerst nummer één op de reservebank van Pauw worden. En dan maar eens verder zien.

Wie is Eva Jinek?

tv-debuut in 2008

Groeit op in Washington en komt op haar elfde met haar Tsjechische ouders naar Nederland.

Na een studie Amerikaanse geschiedenis begint Jinek in 2004 op de buitenlandredactie van het NOS Journaal.

Presenteert in 2008 voor het eerst het Journaal, aanvankelijk op Ned. 3.

Zou in 2010, samen met Twan Huys, Nieuwsuur gaan presenteren. Dat gaat niet door omdat de redactie meent dat haar relatie met advocaat Bram Moszkowicz niet past bij haar positie als onafhankelijk presentator. Mariëlle Tweebeeke neemt haar plaats bij Nieuwsuur in.

Stapt in 2011 over van de NOS naar WNL.

2013: naar de KRO om talkshows en interviewprogramma's te doen. Krijgt talkshow op zondagavond.

Januari 2015: krijgt op werkdagen plek op de felbegeerde late avond, als tijdelijk vervanger van Jeroen Pauw.

Jinek is een grote persoonlijkheid. Zo groot dat haar gesprekspartner soms uit beeld dreigt te verdwijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden