Nu kameraad Kim meer status heeft, wil China de banden aanhalen

De Chinese President Xi Jinping (L) en de Noord-Koreaanse sterke man Kim Jong Un (R) schudden elkaar de hand in Pyongyang Beeld AFP

De Chinese president Xi is op bezoek in Noord-Korea. Hij hoopt daar een rol te spelen in het vlot trekken van de onderhandelingen tussen dat land en de Verenigde Staten. 

Liefhebbers van de Chinese staatstelevisie keken deze week verbaasd op. Terwijl ze populaire programma’s verwachtten, kregen ze ineens oude propagandafilms voorgeschoteld zoals ‘Slag om de driehoeksheuvel’ en ‘Heldhaftige zonen en dochters’. Het thema van de films: de heroïsche strijd van Chinese soldaten, ‘vrijwilligers’ genaamd, tegen vooral de Amerikanen tijdens de Koreaanse Oorlog.

De films moesten het Chinese publiek warm maken voor het bezoek van president Xi Jinping aan het communistische buurland en bondgenoot Noord-Korea. Xi is de eerste Chinese leider die naar Pyongyang reist sinds 2005. Het gaat zelfs om het eerste officiële staatsbezoek ooit. Vandaag kwam hij aan in de Noord-Koreaanse hoofdstad, die vol hangt met vlaggen en spandoeken die de band tussen de twee ‘bloedbroeders’ bejubelen, morgen vertrekt hij weer.

Tot anderhalf jaar geleden wilde Xi niet eens gezien worden met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, laat staan op bezoek gaan in diens land. De verhoudingen waren behoorlijk gespannen, doordat Kim raketten en kernwapens testte, vaak op momenten die Peking zeer slecht uitkwamen. Noord-Korea gedroeg zich als een lastige peuter die met blokken gooit omdat hij geen aandacht krijgt.

Mislukte toppen

Maar dat veranderde toen Kim wel aandacht kreeg van de leider van het machtigste land ter wereld. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde in maart 2018 aan dat hij Kim wilde ontmoeten, een enorme draai na de verbale ruzie tussen de twee leiders voordien. Inmiddels hebben Trump en Kim elkaar twee keer ontmoet, zonder enig resultaat weliswaar. De tweede top, in februari van dit jaar in Vietnam, liep zelfs uit op een regelrechte mislukking.

Toch hebben de twee topontmoetingen Kim duidelijk meer status gegeven, in april van dit jaar ging hij in Moskou langs voor een gesprek met president Vladimir Poetin. Dat maakte het voor Xi interessanter om ook de banden aan te halen. Sinds maart 2018 is Kim al drie keer in Peking op bezoek geweest, in zijn gepantserde trein.

Trump milder stemmen

Xi heeft zelf ook redenen om de banden aan te halen, nu China in een handelsruzie is verwikkeld met de VS. De Chinese president kan zijn goede betrekkingen met Kim wellicht inzetten om Noord-Korea concessies te laten doen op het gebied van de nucleaire ontwikkeling en zo Trump milder stemmen. Xi en Trump spreken elkaar volgende week in Japan, tijdens een G20-top. De Chinese en Noord-Koreaanse leiders uitten gisteren in Pyongyang de wens dat de gesprekken tussen Pyongyang en Washington toch nog een succes worden.

Voor China blijft ondertussen de eigen wens bestaan: rust aan de grens met Noord-Korea. Een omwenteling, met een kans op geweld of grote stromen vluchtelingen, is onwenselijk – daar kunnen Xi en Kim het over eens zijn.

President Xi Jinping en grote leider Kim Jong overleggen tijdens het Chinese staatsbezoek aan Noord-Korea.Beeld AFP

Lees ook: 

De Korea-top is ten einde, maar Oost-Azië hoopt op verdere dialoog

China, Zuid-Korea en Japan zijn het vaak oneens. Maar als het gaat om de mislukte top in Hanoi hebben ze dezelfde boodschap: Noord-Korea en de Verenigde Staten moeten in gesprek blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden