Nu is het wel mooi geweest met die Terminator

RONALD ROVERS

Terminator Genisys

Regie Alan Taylor Met Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke, Jai Courtney

**

De Terminator is inderdaad terug, zoals Schwarzeneggers robotpersonage in 'Terminator 2: Judgement Day' voorspelde met de legendarische woorden 'I'll be back'. Die film veranderde in 1991 de filmindustrie met z'n doemscenario over de strijd van mens tegen machine en baanbrekende digitale effecten. Schwarzenegger werd een superster en Hollywood kreeg een onstilbare honger naar sequels.

In 'Terminator Genisys' vecht het verzet onder leiding van John Connor nog steeds tegen Skynet, de machines die de wereld hebben overgenomen nadat de mensheid zowat alles via hetzelfde computernetwerk met elkaar verbond, waaronder haar arsenaal nucleaire raketten. Toen dat netwerk vervolgens zelfbewust werd, besloot het de wereld te vernietigen. Dat was 'Judgement Day'. En ook nu weer stuurt zowel Skynet als het verzet Terminators en mensen terug in de tijd om de loop van de geschiedenis te beïnvloeden.

Maar door gegoochel met 'alternatieve tijdlijnen' - het gevolg van een 'nexuspunt in een quantumveld', legt Schwarzeneggers personage uit in vloeiend Amerikaans-Oostenrijks - kunnen de makers eindeloos variëren op gebeurtenissen en personages die we dachten te kennen uit de eerdere delen. Dat zorgt ervoor dat tegelijk alles en dus niks meer mogelijk is, waardoor het hele gebeuren de kijker na een tijdje niets meer kan schelen. Want wat je hier ook ziet, het volgende deel kan alles weer ongedaan maken. Dat is nou net de crux van tijdreizen. De volgende twee delen staan trouwens al op stapel want 'Genisys' is bedoeld als het eerste deel van een trilogie.

Ook al zijn de explosies en achtervolgingen hier en daar best vermakelijk en ook al was geloofwaardigheid bij deze franchise toch al nooit het belangrijkste criterium - zo werd Connor aan het eind van 'Terminator Salvation' uit 2009 nog snel even gered door een harttransplantatie in een winderige woestijntent - nu is het mooi geweest. De eindeloze reeks verwijzingen naar deel 1 en 2 die een soort komische zelfreflectie moeten illustreren, bewijzen vooral een tragische ideeënarmoede. De ziel is eruit. Tijdreizen betekent in zekere zin de dood van elk verhaal, zeker als je het gebruikt zoals hier, maar het zal tot in de eeuwigheid duren voordat de grote Hollywoodstudio's dat begrijpen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden