Nu is het na 130 jaar echt voorbij voor V&D

Het interieur van een V&D. Beeld Anp
Het interieur van een V&D.Beeld Anp

Vroom en Dreesman is niet meer. De puzzel die ondernemer Roland Kahn onder hoge tijdsdruk moest zien te leggen om een doorstart van minstens 35 van de 62 vestigingen mogelijk te maken, bleek te ingewikkeld.

Hiermee verliezen 8000 mensen definitief hun baan en verdwijnt het bedrijf dat volgend jaar haar 130-jarige bestaan had kunnen vieren definitief uit het straatbeeld. In kleinere steden dreigen daardoor grote gaten in de stadskernen te vallen. Het Canadese warenhuisbedrijf Hudson's Bay is waarschijnlijk alleen geïnteresseerd in de panden op populaire winkellocaties.

Kahn moest met zijn bedrijf CoolInvestments schaken op meerdere borden om V&D voor de ondergang te behoeden. Verder onderhandelen met dichte winkels en een gesloten hoofdkantoor was voor de ondernemer achter CoolCat, MS Mode en America Today te onaantrekkelijk.

Achterstallig onderhoud
De lastigste puzzel was om de 25 pandeigenaren allemaal over de streep te trekken. Deze onderhandelingen gingen een stuk verder dan een simpel gesprek over de hoogte van de huur. Het ging ook over achterstallig onderhoud en investeringen in de panden; waarbij de vraag werd opgeworpen in hoeverre dit door CoolInvestments moest worden betaald en in hoeverre door de pandeigenaar zelf.

Ook waren er pandeigenaren die hun panden op aantrekkelijke locaties alleen wilden verhuren als ook de panden op onaantrekkelijke locaties werden verhuurd. Wat allerminst hielp was dat Hudson's Bay ondertussen ook met pandeigenaren onderhandelde. Anders dan CoolInvestments had Hudson's Bay geen haast, omdat het Canadese bedrijf niets ziet in het voortzetten van de formule van V&D.

Verder kreeg CoolInvestments te maken met Sun Capital, de vorige eigenaar, die nog pandrecht heeft op de merknaam, de goederen en de inventaris. Sun Capital wil geen cent meer op het mislukte avontuur met V&D verliezen en handelt daarnaar.

Roland Kahn, de ondernemer achter CoolCat, MS Mode en America Today. Beeld ANP
Roland Kahn, de ondernemer achter CoolCat, MS Mode en America Today.Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Huisbankier
Het sprookje van CoolCat-ondernemer Kahn moest ook nog op goedkeuring kunnen rekenen van huisbankier ING. En hoewel de bank in beginsel wel achter de plannen stond, bleek ook dit complex.

Of het klapte op de hoeveelheid eigen geld die Kahn in het avontuur wilden steken, wil Jaco Scheffers, de financiële topman van CoolInvestments niet zeggen. "ING heeft ons echt gesteund, maar uiteindelijk heeft ieder ook zijn eigen belang."

Pas zo'n vier weken geleden raakte CoolInvestments bij de onderhandelingen betrokken. "Er was op dat moment geen serieuze interesse meer voor V&D", zegt Scheffers. "Alle gegadigden die er aanvankelijk waren, zaten aan tafel voor La Place. Verder waren er partijen die alleen panden wilden. Wij werden erbij gehaald omdat we vijf jaar geleden interesse hadden getoond, toen V&D te koop stond."

Nieuw elan
CoolInvestments wilden de plannen die de directie van V&D vorig jaar presenteerde combineren met eigen ideeën om V&D nieuw elan te geven. Scheffers: "Je moet meer zijn dan een winkel, je moet mensen inspireren met iets nieuws. Food en non-food door elkaar heen. Neem een collectie koffers, die moet je aankleden met andere producten. Allemaal in het kader van een thema, denk bijvoorbeeld aan een reisbestemming. Dat moet ook nog eens snel wisselen, een keer in de vier weken."

Warenhuisketen V&D en restaurantdochter La Place gingen op de laatste dag van 2015 failliet. Eind januari werd bekend dat supermarktketen Jumbo de apart gevestigde filialen van La Place overneemt. Jumbo liet in een reactie weten te betreuren dat er geen doorstart van V&D komt en dat de La Place-vestigingen in de warenhuizen dicht gaan. De supermarktketen gaat nog kijken of er nieuwe exploitatiemogelijkheden zijn voor deze vestigingen.

Interieur van een verlaten V&D in Utrecht. Beeld anp
Interieur van een verlaten V&D in Utrecht.Beeld anp

Toch doorpraten?

De partijen die betrokken zijn bij V&D kunnen nog altijd tot overeenstemming komen over een doorstart van het failliete warenhuisbedrijf. Dat zei vastgoedadviseur Gijs Bessem dinsdagavond in Nieuwsuur.
Bessem staat enkele verhuurders van V&D-panden bij. Hij wees erop dat verhuurders van in totaal 55 panden afgelopen weken wilden meedenken over een doorstart en de plannen van winkelondernemer Kahn. Dat zijn poging om V&D nieuw leven in te blazen is mislukt, schreef Bessem toe aan miscommunicatie en tijdsdruk.
De adviseur van vier vastgoedeigenaren met in totaal tien V&D-panden riep deze eigenaren, Kahn, banken en het ministerie van economische zaken op alsnog rond de tafel te gaan zitten. "We zitten heel dicht bij elkaar. We moeten gezamenlijk begrijpen waar we voor staan. We kunnen hier uitkomen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden