Nu is het echt voorbij voor V&D

Ook Cool Investments trekt zich terug. Doorstart niet haalbaar. 8000 medewerkers verliezen hun baan.

Vroom en Dreesman is niet meer. De puzzel die ondernemer Roland Kahn onder hoge tijdsdruk moest zien te leggen om een doorstart van minstens 35 van de 62 vestigingen mogelijk te maken, bleek te ingewikkeld.

Hiermee verliezen 8000 mensen definitief hun baan en verdwijnt het bedrijf dat volgend jaar zijn 130-jarige bestaan zou vieren definitief uit het straatbeeld. Dat dreigt in kleinere steden grote gaten in de stadskernen te slaan. Het Canadese warenhuisbedrijf Hudson's Bay is waarschijnlijk alleen geïnteresseerd in de panden op populaire winkellocaties.

Kahn moest met zijn bedrijf Cool Investments schaken op meerdere borden om V&D voor een ondergang te behoeden. Verder onderhandelen met dichte winkels en een dicht hoofdkantoor was voor de ondernemer achter Cool Cat, MS Mode en America Today te onaantrekkelijk, zegt Jaco Scheffers, financieel topman van Cool Investments.

Het was vooral lastig om de 25 pandeigenaren allemaal over de streep te trekken. Die onderhandelingen gingen een stuk verder dan een simpel gesprek over de hoogte van de huur. Het ging ook over achterstallig onderhoud en investeringen in de panden; waarbij de vraag werd opgeworpen in hoeverre dit door Cool Investments moest worden betaald en in hoeverre door de pandeigenaren zelf.

Ook waren er pandeigenaren die hun panden op aantrekkelijke locaties alleen wilden verhuren als Kahn ook de huur van de panden op onaantrekkelijke locaties wilde overnemen. Wat allerminst hielp was dat Hudson's Bay ondertussen ook met pandeigenaren onderhandelde. Anders dan Cool Investments had Hudson's Bay geen haast, omdat het Canadese bedrijf niets ziet in het voortzetten van de formule van V&D.

Verder kreeg Cool Investments te maken met Sun Capital, de vorige eigenaar, die nog pandrecht heeft op de merknaam, de goederen en de inventaris. Sun Capital wil geen cent meer op het mislukte avontuur met V&D verliezen en handelt daarnaar.

Het sprookje van Cool Cat-ondernemer Kahn moest ook nog op goedkeuring kunnen rekenen van huisbankier ING. En hoewel de bank in beginsel achter de plannen stond, bleek ook dit complex.

Of het klapte op de hoeveelheid eigen geld die Kahn in het avontuur wilde steken, wil Jaco Scheffers, de financiële topman van Cool Investments niet zeggen. "ING heeft ons echt gesteund, maar uiteindelijk heeft ieder ook zijn eigen belang."

Pas zo'n vier weken geleden raakte Cool Investments bij de onderhandelingen betrokken. "Er was op dat moment geen serieuze interesse meer voor V&D", zegt Scheffers. "Alle gegadigden die er aanvankelijk waren, zaten aan tafel voor La Place. Verder waren er partijen die alleen panden wilden. Wij werden erbij gehaald omdat we vijf jaar geleden interesse hadden getoond, toen V&D te koop stond."

Cool Investments wilde de plannen die de directie van V&D vorig jaar presenteerde combineren met eigen ideeën om V&D nieuw elan te geven. Scheffers: "Je moet meer zijn dan een winkel, je moet mensen inspireren met iets nieuws. Food en non-food door elkaar heen. Neem een collectie koffers, die moet je aankleden met andere producten. Allemaal in het kader van een thema, denk bijvoorbeeld aan een reisbestemming. Dat moet ook nog eens snel wisselen, een keer in de vier weken."

Warenhuisketen V&D en restaurantdochter La Place gingen op de laatste dag van 2015 failliet. Eind januari werd bekend dat supermarktketen Jumbo de apart gevestigde filialen van La Place overneemt. Jumbo liet gisteren weten te betreuren dat er geen doorstart van V&D komt en dat de La Place-vestigingen in de warenhuizen dichtgaan. De supermarktketen gaat nog kijken of er nieuwe exploitatiemogelijkheden zijn voor deze vestigingen.

De curatoren van V&D gaan met een klein aantal medewerkers de komende tijd nog aan de slag om het faillissement verder af te wikkelen.

VANDAAG 4|5 Het is over en uit voor V&D

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden