'Nu is het de boerka, straks de hoofddoek'

Frans verbod gezichtssluier in openbare ruimte van kracht

In een beige gewaad met een bruine nikab trotseert de sluieractiviste Kenza Drider op het plein voor de Notre-Dame het verbod op de boerka. Omgeven door een zwerm journalisten laat ze zich gewillig met haar begeleider afvoeren in een arrestantenwagen. Voor de demonstratie is geen toestemming gevraagd, verzekert de politie. Vandaar de aanhouding van Drider. Even later duikt een tweede vrouw op in een nikab, een zwart exemplaar. Ook zij improviseert een korte persconferentie op de stoep, waarna ze in een busje verdwijnt. Ze heeft net de tijd gehad om uit te leggen dat ze niet begrijpt waarom het verbod, dat inmiddels een paar uur oud is, ook van kracht is op straat. Zijn we zelfs daar dan niet meer vrij? De boerka of nikab is inderdaad in de gehele openbare ruimte verboden, een wereldprimeur. Alleen auto's zijn uitgezonderd, dat is privé terrein. Rijden met een nikab mag weer niet, omdat het tenue het zicht kan belemmeren.

De vraag is in hoeverre de omstreden wet - in Frankrijk dragen naar schatting 2000 vrouwen een integrale sluier - gehandhaafd zal worden. Politiebonden hebben zich sceptisch uitgelaten. Vooral in moeilijke buurten met veel moslims zal de ijver om in te grijpen niet groot zijn, vermoeden zij. Agenten hebben het uitdrukkelijke consigne vrouwen zo beleefd mogelijk te vragen de sluier zelf af te doen. Als de overtreedster is geïdentificeerd, heeft zij de keus tussen een boete van 150 euro of een burgerschapscursus. Alleen als zij alle medewerking weigert, eindigt zij op het politiebureau. Winkeliers of ambtenaren kunnen, als zij dat willen, benadrukken de folders over de wet, de politie bellen als zij een integrale sluier ontwaren. Hayfa Ameur, een verpleegster met een witte hoofddoek, kijkt met een gepijnigd gezicht naar het spektakel op het plein. Waarom is er geen respect voor religie? "Oh", zegt ze. "Dit is een vrij land. Waarom mogen vrouwen dan wel over straat met een string die uit hun broek steekt?"

Omdat, zegt de wet, het verbergen van het gezicht een inbreuk is op de minimale eisen voor sociaal verkeer. Het verbod rust verder op de vaststelling dat de integrale sluier niet te verenigingen is met de menselijke waardigheid en de waarden van de Republiek. Ameur (29) is er niet van onder de indruk. "Het is allemaal politiek, anti-islam zijn loont, dat drijft Sarkozy en de rest. Nu is het de boerka, straks de hoofddoek, dit is tegen alle moslims gericht."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden