’Nu is groen gas ook echt biogas’

Vanaf deze week is er voor de milieubewuste consument niet alleen groene stroom, maar ook groen gas. Energiebedrijf Greenchoice claimt de eerste aanbieder van dit gas in Nederland te zijn. Zakelijke klanten konden er al langer voor kiezen, maar nu biedt Greenchoice ook biogas aan voor huishoudens. De eerste aanmeldingen zijn al binnen, zegt hoofd zakelijk bij Greenchoice, Bas Waldekker.

Groen gas, bestond dat eigenlijk niet al?

„Wat we tot nu toe groen gas noemden, was gewoon aardgas waarvoor we de CO2-uitstoot compenseerden door bomen te planten of in duurzame energieprojecten te investeren. Wat we sinds deze week aanbieden, is biogas. Dat wordt verkregen door mest afkomstig van Nederlandse boerderijen te vergisten.”

Dus wie bij jullie groen gas afneemt, kookt en stookt voortaan op poep?

„Ja, en dan hoofdzakelijk koeienpoep. Boeren vergisten de mest in een mestvergister op hun eigen bedrijf. Tot nu toe werd het gas dat daarbij vrijkwam alleen gebruikt om stroom mee op te wekken in een generator. Elektriciteit is via een kabel namelijk makkelijker te transporteren dan gas. Maar het is efficiënter om het gas meteen te gebruiken voor bijvoorbeeld verwarming. We hebben nu gasleidingen gemaakt om het gas te vervoeren. Door het bedrijf Biogast wordt het eerst omgezet in gas met dezelfde kwaliteit als aardgas uit Slochteren. Daarna kan het groene gas het aardgasnet op.”

Gas is toch al een best schoon product? Wat voegt groen gas dan nog toe?

„Als je het vergelijkt met kolen stoken, is gas heel schoon. Maar het is en blijft een fossiele brandstof. En die raakt een keer op. Je kunt dat gas beter maken met een restproduct als koeienmest. Op die manier zorg je voor een goede kringloop, meer dan wanneer je gas oppompt dat al jaren onder de grond zit.”

Stookt heel Nederland straks op biogas?

„Dat hopen we wel. Maar het is een kostbaar proces. En in Nederland is gas door de grote voorraad die we ervan hebben erg goedkoop. De kans dat zuinige Nederlanders massaal overstappen op biogas is nog niet zo groot. Wel hopen we de markt wat meer in beweging te krijgen. Banken investeren weinig meer in dit soort projecten, dus hebben we er zelf geld voor moeten lenen. Daarom betalen huishoudens voor biogas bij ons ook iets meer dan voor gewoon gas.”

Wat kost dat een huishouden dan?

„Wie bij ons biogas afneemt betaalt een paar cent meer per kubieke meter dan voor gewoon aardgas. Dat geld steken we in grootschaliger biogasprojecten en nieuwe biogasinstallaties. Je kunt behalve mest bijvoorbeeld ook rioolslib of restafval uit de voedingsindustrie gebruiken om biogas te maken. De belangstelling voor ons groene gas valt tot nu toe niet tegen. Op maandagochtend voor twaalven hadden we al zeker honderd belangstellende consumenten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden