Wat we moeten zien in...

Nu in Eelde: Het moois dat de groene vingers van prins Charles ons brengt

Beeld A.G. Carrick

Elke week beschrijft Trouw een kunstwerk of museum dat u niet mag missen. Vandaag: botanische tekenkunst, in opdracht van prins Charles, in De Buitenplaats in Ede.

Zelf is prins Charles nog niet komen kijken naar de tentoonstelling ‘Planten op reis’,  in Museum De Buitenplaats in Eelde, waar een bijzonder plantenboek  ligt, gemaakt in zijn opdracht. Een bezoek van de Britse royal zit er hoogstwaarschijnlijk ook niet in, al is deze expositie wel echt iets voor de prins met groene vingers. 

Het boek waar we het over hebben, ‘Transylvania Florilegium’, omvat 124 botanische illustraties van planten uit Roemenië. Prins Charles was tijdens een bezoek aan dit land zo onder de indruk van de planten die daar groeien, dat hij besloot er een boek aan te wijden. Samen met botanische kunstenaars bestudeerde hij de planten. Het project heeft meer dan zes jaar geduurd. Van het boek bestaan slechts 150 handgemaakte en door de prins gesigneerde exemplaren. Ook schreef hij het voorwoord, waarin hij aandacht vraagt voor de schoonheid en kwetsbaarheid van het plantenrijk. 

Je mag er niet in bladeren, daarvoor is het te kostbaar. Gerenommeerde botanische kunstenaars uit verschillende landen hebben eraan meegewerkt, onder wie Anita Walsmit Sachs uit Nederland, Helen Allen uit Engeland, de Zuid-Afrikaanse Vicki Thomas en Beverly Allen (VS). Werk van deze vrouwen en andere kunstenaars is ook te zien op de tentoonstelling, die de reis volgt die planten vaak hebben afgelegd voordat ze in een bepaald land zijn geaard.

Handel, medicijn, souvenir

Alle kunstenaars kozen voor hun eigen land een aantal exemplaren  uit, die ooit zijn meegenomen door verzamelaars uit verre oorden, met uiteenlopende motieven: voor de handel, als basis voor medicijnen of souvenir. Deze nieuwkomers zijn gaandeweg zo ingeburgerd dat mensen vaak niet meer weten waar ze oorspronkelijk vandaan komen.  

Anita Walsmit Sachs koos onder meer de tulp, waarvan vaak wordt gedacht dat hij oer-Hollands is. Maar deze bolplant heeft eeuwen geleden een lange reis gemaakt, die begon in Centraal-Azië en via Constantinopel en Wenen eindigde in Leiden. Net zoals de esdoorn en cranberry niet inheems zijn. Van zeventig planten uit zeven verschillende landen wordt verteld hoe ze daar terecht zijn gekomen. Het levert een schat aan boeiende reisverhalen op, voorzien van prachtige illustraties. 

Directeur Patti Wageman van De Buitenplaats kijkt nu met andere ogen naar de museumtuin, waarin ook veel uitheemse planten staan. “Ik vroeg me ineens af: waar komen de hosta’s, zilverkaars en herfstanemonen oorspronkelijk vandaan?” Prins Charles weet het vast wel. 

Planten op reis, t/m 6 jan. in Museum De Buitenplaats, Eelde.

Lees ook:

De Nederlandse fine fleur van de botanische kunst laat zich, eindelijk, zien

Levensechte kleuren en een verbluffende detaillering kenmerken het werk van botanische kunstenaars. Ze hebben zelfs een eigen internationale dag. Nederland doet dit jaar voor het eerst mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden