Nu in de aanbieding: een belasting-bv in Belize

De grens tussen Guatemala en Belize. Beeld AFP
De grens tussen Guatemala en Belize.Beeld AFP

Constructies om belasting te ontwijken via landen als de Seychellen of Belize worden online aangeboden alsof het zonvakanties zijn.

Johan van Heerde

Verkocht worden pakketten met daarin een bv in een belastingparadijs en een bankrekening op een zonnige plek zoals Mauritius. De pakketten zijn bedoeld om de koper zo min mogelijk belasting te laten betalen. Europarlementariër Paul Tang (PvdA) wil dat de Europese Commissie optreedt tegen die 'belastingvakanties'.

'The Indian Ocean' of 'The Caribbean'. Met advertenties van witte stranden aan een azuurblauwe zee en cocktails onder een parasol worden de bundels aangeboden via internet. Zelfs de kosten - tussen de 2000 en 3000 euro - komen overeen met een vakantie naar een ver, zonnig en exotisch oord. Maar de Engelse tekst boven de plaatjes spreekt boekdelen. 'Pakket: bedrijf zonder belasting met bankrekening'. De advertentie is van TMS Group, geregistreerd in de Verenigde Arabische Emiraten, aldus de website.

Geld op vakantie

Ook via het Engelse offshoredesk.com zijn dergelijke pakketten te koop. Voor 1890 euro heb je al een bv op de Seychellen met een bankrekening op Cyprus en alle benodigde documentatie, inclusief volmachten. Alles wordt digitaal geregeld: kopers hoeven niet naar het oord af te reizen. Volgens Offshore Desk is het verplaatsen van bezittingen naar landen die als belastingparadijs te boek staan een logische en legale manier voor bedrijven om geld te besparen. "Zo bent u er zeker van dat uw zuurverdiende geld niet wordt opgemaakt aan irrelevante sociale projecten geïnitieerd door de overheid", staat op de website.

Bij een snelle rondgang via Google duiken veel meer voorbeelden op van goedkope pakketten voor belastingconstructies op eilanden als Nevis of Dominica. Mijn mond viel open, zegt Europarlementariër Paul Tang. "Het zijn net advertenties voor een zonvakantie. Maar in plaats van dat je zelf gaat, gaat je geld", zegt Tang. "Eerder kochten bedrijven nog specifiek belastingadviezen in. De opkomst van dergelijke standaardpakketten voor bv's in belastingparadijzen tegen lage prijzen vind ik een zorgelijke ontwikkeling. Er is een industrie ontstaan die openlijk durft te adverteren met manieren om tussen de mazen van de wet door te kruipen en zo belasting te ontwijken."

Achter aanbieders aan

Om zijn kritiek kracht bij te zetten stelt Tang vandaag vragen aan de Europese Commissie. Het aanbieden van dergelijke constructies om belasting te ontwijken, en het openlijk adverteren hiermee, moet volgens Tang aangepakt worden. "Ik hoop bereidheid te vinden om achter de aanbieders aan te gaan. Als Europa hebben we een gezamenlijk belang om dat te doen. Vorige week hebben de eerste Nederlanders netjes hun belastingaangifte gedaan, wat zullen zij denken als ze dit zien?" Oneerlijk, vindt hij.

Recente onthullingen uit de Paradise Papers (2017) en Panama Papers (2016) in onder meer Trouw toonden aan dat rijken, beroemdheden, wereldleiders en multinationals gebruikmaken van belastingparadijzen zoals Bermuda, de Kaaimaneilanden of de Britse Maagdeneilanden. Maar niet alleen grote bedrijven, ook particulieren brengen hun kapitaal via bedrijven naar belastingparadijzen, zo bleek uit de gelekte documenten. Zo'n vennootschap is vrijgesteld van belastingheffing en kan zich meestal hullen in anonimiteit.

"De pakketten zoals we ze nu zien, aangeboden tegen betaalbare prijzen, lijken zich te richten op de enorme groep mensen en bedrijven met een iets kleiner vermogen", zegt Tang. "Maar vergis je niet, in mijn ogen is een dergelijke constructie in een belastingparadijs een overtreding van de wet. Volgens mij is een groeiende groep het met mij eens dat het niet in de haak is wat hier gebeurt. Die groep hoop ik in beweging te krijgen."

Lees eveneens: Ook de slager om de hoek stalt zijn geld op de Bahama's, bleek uit de Panama Papers.

En: Het mag gewoon hoor, is een veelgehoord argument van belastingontwijkers. Maar valt bedrijven die op legale manier miljarden wegsluizen niet ook wat te verwijten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden