‘Nu ik toch al ben gezakt, kan het alleen nog maar beter’

Daphne Best doet eindexamen aan de Open Schoolgemeenschap Bijlmer.Beeld TRBEELD

Tijdens de eindexamens volgt Trouw leerlingen in de Amsterdamse Bijlmer en de Achterhoek. Iedere dag blikken een scholier en een bekende(re) Nederlander terug op hun examen. Het VWO deed wiskunde A. Stine Jensen: Nuttig dat filosofie nu een officieel vak is.

Daphne Best (17), OS Bijlmer, vwo wiskunde A

“Het ging supergoed. Ik had ruim de tijd en vond de vragen niet zo lastig. Wiskunde is niet mijn sterkste punt, het is gemiddeld. Ik sta een 6,5, dus als dit een 6 wordt dan heb ik het gewoon gehaald.

“Het hielp dat ik mijn gevoel had uitgeschakeld over zakken of slagen. Daardoor ging ik er heel relaxed in. Bij mijn eerste examen, Nederlands, ging dat helemaal fout. Toen dacht ik direct: ik ben gezakt. En daarna dacht ik: nu ik toch al ben gezakt, kan het alleen nog maar beter.

“Voor wiskunde heb ik me vooral voorbereid door video’s op YouTube te kijken en wat opdrachten te maken uit de examenbundel. Ik wil rechten gaan studeren omdat ik rechercheur wil worden. Het is dan best handig om goed te zijn met cijfers.

“Ik moet nu alleen nog maar Frans. En dat is het examen waar ik zwaar tegenop zie. Het is vooral tekst begrijpen, je kunt of je kunt het niet. En ik kan het totaal niet.

“Maar nu ga ik eerst ontspannen. Dat doe ik sowieso wel, met Netflix enzo.”

‘Ik had graag eindexamen filosofie gedaan’

Filosofe Stine Jensen, deed in 1990 eindexamen aan het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest

Toen ik eindexamen deed bestond het vak filosofie nog niet. Ik volgde wel Grieks en Latijn. We lazen teksten van Seneca, dus dan ben je wel filosofisch bezig.

Stine Jensen, filosoof, auteur, schrijfster.Beeld Maartje Geels

“Dat filosofie nu als officieel vak is opgenomen in het eindexamen vind ik heel zinvol en nuttig. Op verzoek van NRC heb ik vorig jaar het eindexamen filosofie havo gemaakt. Dat sprankelde aan alle kanten, het was een soort toegepaste filosofie. Het eindexamen ging over games en over miss-verkiezingen voor jonge kinderen. Aan de hand van theorieën moest je daar dan een visie over ontwikkelen en soms druiste die in tegen je eigen intuïtie. Je werd echt uitgedaagd tot denken en het vormen van een eigen mening.

“Dat hoort voor mij bij het pakket van bewustwording, zeker in een tijd waarin er zoveel meningen zijn. Met zo’n vak als filosofie neem je afstand en reflecteer je waardoor je soms ook het tegendeel kan beargumenteren.

“Identiteit was ook een onderdeel van het havo-eindexamen, herinner ik me. De hele zwartepietendiscussie werd over gedaan. Het was al veel genuanceerder dan wat ik op dat moment in de media zag.

“Ik had filosofie dus heel graag willen hebben als eindexamenvak. Een vak als maatschappijleer bijvoorbeeld ging veel meer over het lijden in de samenleving. Daarin kon je jezelf niet kwijt. Filosofie kan je veel meer toepassen op actuele debatten.

“Ik sloofde me tijdens het eindexamen vooral uit voor mijn leeslijst, ik vond literatuur geweldig. Voor Engels las ik ‘Lady Chatterley’s Lover’ van D.H. Lawrence. Ik vond het heel spannend om te lezen over volwassen levens, over liefde en seks.”

Lees ook de vorige aflevering in onze eindexamenrubriek en kijk ook hoe goed u de eindexamens zou doen bij de dagelijks aangevulde eindexamenquiz.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden