Ik heb een droom

'Nu ik een fijn en veilig gezin heb, durf ik in mijn werk meer risico’s te nemen'

Laura van Dolron met haar dochters.  Beeld Jorgen Caris
Laura van Dolron met haar dochters.Beeld Jorgen Caris

“In mijn engste droom ooit kreeg ik een baby, een meisje. Kort daarna werkte ik bij Van der Valk. Plotseling kwam mevrouw Van der Valk met een plastic tas aanlopen en zei: dit staat al een poos in de garderobe. Ik keek er met een soort röntgen-ogen doorheen en zag de baby, ze was helemaal blauw geworden.

Noor Hellmann

Een andere nare droom die ik me herinner ging over een heel lief hondje dat op mijn schouder zat. Ik merkte dat hij langzaam leegliep totdat hij ten slotte een lapje was: ik was vergeten hem eten te geven.

Dit was vroeger een terugkerend patroon in mijn dromen: ik verwaarloosde iets waar ik veel van hield. Nu ik kinderen heb zijn die dromen verdwenen. Wel ben ik soms bang dat ik iets heel belangrijks vergeet. Mijn liefde is groter dan wat ik kan doen: ik voel me altijd een beetje tekortschieten omdat er maar 24 uur in een dag zitten.

Sensuele dromen

Tegenwoordig heb ik vaak sensuele dromen waarin ik een vrijgevochten leven leid. Ik woon bijvoorbeeld als kunstenares in Parijs en doe dingen die in werkelijkheid niet meer kunnen. Laatst - ik lag in bed lag met mijn twee dochtertjes, op elke arm een zwetend hoofdje - droomde ik dat ik lsd nam. Ik was me bewust van de slapende meisjes naast me want ik zei: sorry, maar dit moet mama even doen. De sfeer was als in een David Lynch-film. Toen het te eng werd verscheen mijn beste vriend uit mijn tienerjaren die mij met heel lange sterke armen uit het duister trok, waarna ik wakker werd. Die hele dag had ik het gevoel dat ik echt drugs had gebruikt.

Met zo’n droom is het verlangen naar een ander bestaan vervuld. Ik heb er geen heimwee naar. Tot mijn 37ste heb ik eindeloos rondgehangen en leidde ik een opwindend leven buiten het theater; op het podium zocht ik rust en veiligheid. Nu ik een fijn en veilig gezin heb, durf ik in mijn werk meer risico’s te nemen. Bijvoorbeeld door in één dag een theatertekst te schrijven voor een topacteur die ik diezelfde avond voor een volle zaal live regisseer.

Gelukzalige moedergevoel

Zo jaag ik mezelf een beetje uit dat gelukzalige moedergevoel. Voor mijn dochters is het niet goed is als ik alleen maar met mijn neus in hun krulletjes zit. Ik wil dat ze een moeder hebben die af en toe thuiskomt met een spannend verhaal of een nieuw idee.

Vroeger zag ik de kunstenaar als een outsider die zich terugtrekt uit het leven. Nu is mijn angst juist dat ik te veel hier en nu mis, dat de schoonheid aan me voorbij gaat. Ik wil me niet verschansen in mijn denken en neem de tijd om naar de wereld te kijken zoals mijn dochters: met verwondering en verbazing. Mijn droom is dat iedereen de wereld zo onbevangen benadert als zij.”

Theatermaker Laura van Dolron (41) viert haar 15-jarige jubileum met een tournee met haar drie beste voorstellingen en op maat gemaakte voorstellingen, ‘self-fulfilling prophets’, voor Theo Maassen, Romana Vrede en Bart Slegers. lauravandolron.com

In de rubriek 'Ik heb een droom' vraagt Trouw mensen naar hun dromen, overdag en 's nachts.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden