Nu het kabinet is gevallen, is het stil in Mastodonië

Op internet circuleert een grappige definitie van mastodonten: geriatrische politici, meestal van het CDA. Het stoffige woord beleefde een wederopstanding dankzij het gedoogkabinet. CDA-mastodonten verdrongen elkaar voor de microfoon om te waarschuwen voor de PVV: Hirsch Ballin, Veerman, Aantjes, Lubbers, Van Agt en De Jong. Nu het kabinet is gevallen, is het stil in Mastodonië. Niemand die roept: Ik had het toch gezegd?!

"Dat zou wel heel flauw zijn", vond Lubbers in 'Nieuwsuur'. Liever had hij het over de nieuwgevormde wandelgangencoalitie. "Ze hebben iets geweldigs gepresteerd." Lubbers sprak van een gevoel van opluchting en bevrijding sinds de kabinetscrisis. "Verhagen heeft het over een inschattingsfout", probeerde Mariëlle Tweebeeke slim. Toen volgde een lubberiaans antwoord, waarop de kijker de hele avond kon kauwen: "Dan ben ik blij met die fout, want ik had er niet aan moeten denken dat Wilders niet was weggelopen."

Helderder was Ab Klink. "De Jager moet het CDA gaan leiden", zei hij in 'Nieuwsuur'. Ook hij had het over een sfeer van bevrijding, sinds de 'PVV-gijzeling' voorbij was. Heel slim zette Klink het akkoord van de wandelgangencoalitie op het conto van zijn eigen partij. Een keer of vier sprak hij over het radicale midden dat had gewonnen. En laat dat radicale midden nou juist de nieuwe richting zijn die het CDA uit wil. Hoewel geen mastodont (te jong) protesteerde Klink wel vroegtijdig tegen de PVV. Dat andere CDA'ers dat niet hadden gedaan, wilde hij graag 'vergeten en vergeven'. "Ik voel geen enkele behoefte om CDA'ers uit dit kabinet te diskwalificeren."

Enkele dagen eerder had een CDA-mastodont van het eerste uur zich naar 'DWDD' gesleept. Eigenlijk wilde hij veel liever praten over zijn boekje over de Alpe d'Huez dan over dat kabinetsgedoe, maar goed, hij zat er dan toch, vooruit maar. Of hij blij was met de val van Rutte I, wilde Matthijs van Nieuwkerk weten. "Ik heb niet geweend", antwoordde Van Agt met tongue in cheek. Ook hij was genadig over zijn partijgenoten in het kabinet. Behalve over Bleker. "Bleker als lijsttrekker?" Van Agt deinsde van schrik een eind opzij.

Toch hoeft Bleker niet te wanhopen. Even wachten tot hij mastodont is en hij wordt vanzelf populair. Je ziet het aan Lubbers en Van Agt. Als actieve politici altijd onder vuur, nu de lievelingen van Hilversum.

Zo ook oud-premier Piet de Jong. Conservatief en besluiteloos werd hij als minister-president (1967-1971) genoemd, nu voeren de media hem zo'n beetje op als het nationale geweten. Hella van der Wijst (KRO) ging met de 97-jarige CDA-mastodont uit wandelen. "Toen het kabinet viel, heb ik een extra borrel gedronken", verklapte hij. Of hij een advies had voor een nieuwe regering, informeerde Van der Wijst. "Ze moeten geen ruzie zoeken", vond De Jong. De oud-duikbootcommandant knoopte er nog een andere goede raad aan vast: "Toen ik mijn kabinet samenstelde vroeg ik me bij iedere kandidaat af: Zou ik hem in tijd van oorlog aan boord willen hebben? "

Een mooi en teder portret. Meer nog door de beelden dan door de woorden. Van der Wijst gaf al kuierend de hoogbejaarde oud-premier een arm. Een nieuwe coalitie ontstond: de wandelpadcoalitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden