NU HEEFT CHARLES EINDELIJK EEN UUR NAAR HAAR MOETEN LUISTEREN

VOOR DIE VREETBUIEN ZIJN GOEDE MEDICIJNEN

Ik denk dat er veel waarheid zit in wat ze vertelde, ze zit echt in de tang van de Queen en consorten. Ze had het naar mijn smaak iets te veel over haar kinderen, en ze heeft op een vriendelijke manier gezegd dat Charles niet geschikt is voor het koningschap. Maar ach, wij hebben iemand die met bomen praat, en die mag ook geen koningin worden.

Haar beschrijving van haar boulimia nervosa en automutilatie, vreetzucht en jezelf toetakelen, was heel helder. Het zijn symptomen van een borderline persoonlijkheid-stoornis. Maar je zit dan meer in de depressieve hoek. Een grote leegte van binnen, geen uitweg weten. Voor die vreetbuien zijn tegenwoordig trouwens goede medicijnen.''

Tien minuten later belt hij terug. “Ik bedacht net: dat ene zinnetje van haar over hoe haar brieven worden onderschept, dat ging misschien net te ver. Dàt zou een symptoom van paranoïdie kunnen zijn.”

PRATEN OVER SEKSLEVEN BIJ ONS ONDENKBAAR

Gijs van der Wiel, oud-hoofddirecteur van de Rijksvoorlichtingsdienst: “Ik heb het interview met de prinses van Wales bekeken en daarbij vastgesteld dat de verhouding tussen het koninklijk huis en de bevolking in het Verenigd Koninkrijk toch geheel anders is dan bij ons. Na afloop stelde ik voor mijzelf vast, dat we buitengewoon gelukkig kunnen zijn over de gang van zaken hier. Ik ben er opnieuw mee geconfronteerd, dat men in de Angelsaksische wereld een totaal andere opvatting heeft over openheid. De manier waarop openlijk over het seksleven wordt gepraat, zou bij ons ondenkbaar zijn.”

AL DIE RODDELS BLIJKEN TOCH WAAR

Liddie Austin, redactrice van Opzij: “Het heeft me verbaasd wat Diana allemaal heeft gezegd. Dat was veel meer dan ik had verwacht. Ze heeft ons geen braaf plaatje van de goede moeder voorgeschoteld. Ze was verrassend open, al was het interview duidelijk voorgekookt. Wat me vooral erg bezighoudt, is dat duidelijk is geworden, dat al die verhalen waar de roddelbladen ons op trakteren, toch waar blijken te zijn.”

ZE MOETEN NU MAAR GAAN SCHEIDEN

Evert Santegoeds, hoofdredacteur van Story: “Er is nu nog maar één oplossing over, ze moeten de knoop doorhakken en scheiden. Dit huwelijk is zo ontwricht. Ik dacht: Hij heeft waarschijnlijk nooit echt met haar gesproken. Nu moest hij wel een uur naar haar luisteren. De Engelse roddelpers is inderdaad altijd erg goed op de hoogte. Maar vergeet niet, dat er geen butler weggaat van Buckingham Palace zonder memoires te schrijven. In Den Haag lekt gewoon nooit wat uit. Die houden het allemaal onder elkaar.”

EEN BESCHADIGD VOGELTJE

Toneelschrijver/acteur/regisseur Bert Edelenbos: “Of ik heb gekeken? Ja, nou en of. Wat me het meest opviel, was dat ze de indruk wekte van een beschadigd vogeltje, een geslagen meisje, maar dat haar antwoorden wel heel direct, heel oprecht overkwamen. Maar je weet niet wat je echt moet geloven, hè, misschien lult dat mens maar wat. Dat ze beschadigd is, is natuurlijk niet gek. Ik bedoel, zo'n hof, dat is een beerput van ellende en intriges. Haar verhaal had wel iets van 'ik wil m'n gram halen'. Toch had ik een soort sympathie voor haar, ik ben geneigd haar te geloven. Maar het is zó gecompliceerd...”

“Verbazend blijft wel hoe openhartig men in Engeland over privé-affaires praat. Het hele land, de hele wereld, smult hier van mee. Dat gaat er bij ons toch wat discreter aan toe. Denk bijvoorbeeld maar aan Lockheed. Dat was evenmin gering, maar Bernhard kon daarna toch weer redelijk functioneren. Terwijl je in Engeland volgens mij na zo'n tv-gesprek nauwelijks meer de straat op kunt.

Ik vond haar absoluut niet koninklijk. Geen allure. Een meiske. Maar misschien kwam dat ook doordat ze zo weinig expressie had, met die vlakke stem en zo. Of ik haar een goede actrice vind? Nou nee. Aan de andere kant: misschien is zij juist wel een briljante actrice die haar rol perfect speelt. Nee, ik ben niet van plan hier een toneelstuk over te schrijven, al heb ik al eens voor amateurs een stuk over het Nederlandse hof geschreven, inclusief Rien Poortvliet. Maar dramatisch gezien is deze hele zaak natuurlijk wel eten en drinken.''

DE ENIGE ECHTE

Ellis Hughes-Berger (tv-omroepster) en haar echtgenoot Barry Hughes (voetbaltrainer) hebben het interview na elkaar bekeken. “Mijn man kwam laat thuis. Ik heb hem er ook nog niet over gesproken. Van tevoren hebben we ons wel afgevraagd of het vrijblijvend zou blijven. Maar ik vond het heel ver gaan.” Ze is Diana anders gaan bekijken. “Toen ze met Charles trouwde, vond ik haar nog echt zo'n kind. Ik vind het heel dapper wat ze heeft gedaan, gezien de moeilijke positie waarin ze verkeert. Ze kwam heel echt over, ongelooflijk eerlijk. Maar ook bang. Zoals ze telkens haar koppie naar beneden deed.”

Mevrouw Hughes vindt het onzin om te zeggen dat prinses Diana paranoïde zou zijn. “Dat vind ik wel heel gemakkelijk. Ze formuleerde alles heel mooi en áls ze zich versprak, corrigeerde ze zichzelf direct. Ze was er volledig met haar verstand bij. Natuurlijk is ze beschadigd, zoals iedere vrouw die merkt dat haar man van een ander houdt. Maar de manier van verwoorden, met een allesoverheersende zorg voor haar kinderen, vond ik eigenlijk heel chic. Zo heb ik haar ook het liefst. Als het over de kinderen gaat, is ze heel echt, en dan vind ik het een drol van een mens. Van dat hele plastic koningshuis, dat in Engeland nog meer aan regels is gebonden dan hier, voor zover ik het kan bekijken, is zij de enige echte.”

LAAT ZE HEM MAAR EEN KLAP OP ZIJN NEUS GEVEN

Oud-docente Engels Anje Nielsen is zeer voldaan. “Ik juichte haar erg toe. Laat ze hem maar een klap op zijn neus geven.” Ze vindt dat Diana er recht op heeft terug te slaan. “Ze is er als 19-jarige ingerold, en niemand van die fossielen heeft ooit een hand uitgestoken om haar te helpen. Niemand heeft ooit gezegd of ze het goed deed. Ze heeft zich toch maar staande gehouden.” Dat Diana in de ogen van sommigen niet helder over kwam, kan ze begrijpen. “Ze heeft niet veel opleiding. Ze heeft nooit helder leren formuleren. En ik kan me voorstellen dat je door de jaren heen in zo'n situatie hartstikke gek kan worden.”

Anje Nielsen heeft gisterochtend het BBC-journaal bekeken. “De volle 25 minuten waren gevuld met reacties, denk maar niet dat ze iets deden over Bosnië of zo.” Veel vrouwen nemen het voor Diana op, merkt ze, “maar veel vrouwen voelen zich toch ook gemanipuleerd door de maniertjes van Diana. Maar ja, denk ik dan, dat is ook het enige dat ze in die vijftien jaar heeft geleerd. En mag ze dat gebruiken, alsjeblieft. Hij heeft voor 400 miljoen getuigen tijdens het huwelijk gezworen dat hij haar trouw zou blijven. En hij ging gewoon door met zijn vriendin. En dan met zo'n schaap op de achtergrond. Maar toch ik vind het ook een beetje onzin dat ze zegt dat ze niet wil scheiden vanwege de kinderen. Ze leven al gescheiden, en ik denk dat ze daarvoor ook nooit echt een gezinnetje hebben gevormd.”

Anje Nielsen verwacht niet dat het interview grote gevolgen heeft voor de positie van Diana. “Welnee. Er is daar toch iedere dag een schandaal. Die moeder wordt 103, Charles volgt haar voor vier jaar op, en dan komt William.”

EEN GROOT DRAMA

Mevrouw Hans van Helden-Kroes in Baarn, oud-Marva die haar opleiding in Engeland kreeg en nauwe banden met Engeland onderhoudt: “Wat voor mij als een rode draad door het hele gesprek liep, is dat Diana veel zaken op tafel legde, maar ondanks alles een lady bleef. Zij heeft het interview niet gebruikt om haar gram te halen, maar op een waardige manier naar buiten gebracht wat er allemaal speelt. Dat laatste is een groot drama. Waar ik ook aan moest denken, toen ik uit de mond van Diana hoorde wat zich allemaal afspeelt, is wat in de bijbel staat: 'Wie staat zie toe dat hij niet valle'.”

MIJN GOD, WAT HEEFT ZE GELEDEN

Ann Kelland is Engelse van oorsprong en werkt in de boekhandel W. H. Smith, English books in de Kalverstraat. “Ik vind het heel dapper. Ik heb het zo'n beetje gevolgd en ik heb het gevoel dat ze sterker is geworden. Ze was goed in balans en gaf niet alle schuld aan haar man. Ongelooflijk dat ze vertelde van die zelfmoordpoging. Ik vond het een mooie uitzending. Weliswaar een beetje voyeuristisch, maar ik keek met een warm hart. Iedereen wel, denk ik. Vrouwen, maar mannen ook. Velen dachten vast 'mijn god, wat heeft ze geleden.”

Kelland vind het goed dat de prinses drie kwartier aan het woord werd gelaten. “Charles wordt doorgaans gezien als de man met hersens en zij als een Barbiepop, maar dat is ze absoluut niet. Ze is niet labiel, raar of gek. Maar ik vind wel, dat ze zich moet losmaken van Buckingham Palace. Ze doet goed werk en daar moet ze ook mee doorgaan. Ze heeft heel veel te bieden aan de mensen, door alles wat ze heeft meegemaakt.”

Onder het personeel was het interview maandag overdag onderwerp van gesprek. “De meesten gingen er wel naar kijken of wilden het opnemen op video. Over het algemeen wordt Diana door de mensen hier gesteund. Dat komt waarschijnlijk doordat we het van een afstand bekijken en oog hebben voor de menselijke kant van het drama. In Engeland zien ze alleen het gevaar voor de monarchie.”

Ruim een half miljoen mensen in Nederland hebben maandagavond gekeken naar het interview met prinses Diana, uitgezonden door de BBC. Normaal kijken op maandagavond gemiddeld 15000 kijkers naar de Engelse zender. Op het moment van uitzending waren alleen de zenders Veronica en RTL4 beter bekeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden