Coronavirus

Nu handen geven en zoenen niet meer ‘mag’, is er de Wuhan-shake

De Wuhan-shake. Beeld
De Wuhan-shake.Beeld

Handen schudden om een zakenrelatie, vriend, kennis of collega te begroeten, kan niet meer. Een omhelzing is nog fouter. Ook de high five zit in het verdomhoekje. Op z’n Frans zoenen, dus twee tot vier keer op de wangen kussen, afhankelijk van de Franse streek waarin je je bevindt, is uit den boze. In de jaren zeventig zijn die begroetingskussen van de Fransen geïmporteerd en ze gaan sindsdien in Nederland door het leven als de Brabantse drie­klapper. Ook maar niet meer doen.

De luchtkusjes van mondaine ­dames langs de wangen en oren zijn nu even afgedaan. De socialistische broederkus, waarbij twee mannen elkaar vol op de mond zoenen, is helemaal ver­boden. Zelfs de handkus, waarbij de lippen de rug van de hand van een vrouw net niet raken, heeft afgedaan. Een ouderwetse buiging op afstand kan nog wel.

Het coronavirus heeft de warme menselijke begroeting een zware slag toegebracht. Het devies is ­afstand houden om besmetting te voorkomen. Maar er is een ­alternatief en dat gaat nu viraal op sociale media: de Wuhan-shake.

Een filmpje van een man met een mondkapje, die uit een zwarte auto stapt, wordt massaal gedeeld. De man steekt een hand uit naar een man die op hem afkomt. Hij weert de hand af en steekt zijn rechtervoet uit. De ander tikt die met zijn rechtervoet aan. Daarna volgen de linkervoeten. Het begroetings­ritueel is voltooid. Op naar de volgende persoon.

Niet alleen in Azië raakt de Wuhan-shake snel in zwang, ook in Afrika. Als politicus Seif Shariff uit Zanzibar de president van Tanzania, John Magufuli, begroet, tikken ze hun rechter- en daarna hun linkervoet vrolijk als danspasjes tegen elkaar.

Lees ook:

Griep, godsdienst en gevaarlijke gedachten: voor China zijn het allemaal besmettingen

China doet er alles aan om Covid-19 te bedwingen. Het beproefde recept tegen alle ‘besmettingen’ is: repressie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden