'Nu een islamdebat wekt suggestie van verband Noorwegen en PVV'

Een christelijke en twee islamitische geestelijken lopen voor de stoet uit tijdens de begrafenis van een slachtoffer van het Noorse drama. ©Reuters Beeld
Een christelijke en twee islamitische geestelijken lopen voor de stoet uit tijdens de begrafenis van een slachtoffer van het Noorse drama. ©Reuters

Een debat over vreemdelingenhaat en het drama in Noorwegen, daar moet je 'niet aan beginnen', waarschuwt voormalig VVD-minister Johan Remkes.

"Zo'n Kamerdebat is hoe dan ook een reactie op wat er in Noorwegen is gebeurd", stelt de huidige commissaris van de koningin in Noord-Holland. "Dan wek je altijd de suggestie dat er een oorzakelijk verband is met het gedachtegoed van de PVV."

Na de aanslagen in Noorwegen kondigde GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi aan dat hij een debat wilde over de ideeen van aanslagpleger Anders Breivik en gedachten die in ons land leven. "Los van dat drama moet het debat over islamisering en het woordgebruik van politici natuurlijk wel gevoerd worden", zegt Remkes. "Maar door het tijdstip leg je altijd een verband. En dan speel je een verkeerde wedstrijd".

Remkes twijfelt overigens niet aan Dibi's verzekering dat hij Geert Wilders niet via een omweg medeverantwoordelijk wil stellen voor de daden van Breivik tegen de groep jonge Noorse sociaal-democraten.

Volgens Remkes hoort het islamdebat niet over de godsdienst te gaan, maar over de Grondwet en de wet. "Het debat hoort te gaan over burgers en burgerschap. We kunnen ook uitvoerig stilstaan bij de geschiedenis van het christendom, maar dat is niet echt productief en het raakt wat mij betreft niet de kern van de discussie."

Het manifest van Breivik is juist vanwege de auteur geen goede invalshoek voor een serieus debat, zegt Remkes. De algemene beschouwingen bieden wel een opening voor een discussie over de PVV en de islam.

"Bij de algemene beschouwingen straks in de Kamer is vrij zeker dat de fractievoorzitter van de PVV een aantal opmerkingen over de multiculturele samenleving of over integratie maakt. Dan moeten de andere fractievoorzitters daar op dat moment hun voordeel mee doen. Dat is veel verstandiger dan een apart debat naar aanleiding van het drama in Noorwegen."

Dit is een bewerking van het artikel 'Niet doen. Niet nu na Noorwegen' in Trouw van 27 augustus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden