Nu één camera per elf inwoners, voor de veiligheid

Nederland lijkt hard op weg het Verenigd Koninkrijk te evenaren in cameratoezicht. Kijk je naar het aantal camera's per hoofd van de bevolking, dan is in beide landen naar schatting één camera per elf inwoners aanwezig.

Groot-Brittannië wordt gezien als koploper op het gebied van cameratoezicht. Exacte cijfers ontbreken, maar volgens de Britse beveilingsbranche hangen er circa 5,9 miljoen particuliere en overheidscamera's in het land.

Het ministerie van veiligheid en justitie telt in ons land ongeveer vijfhonderd politiecamera's, 3300 gemeentelijke apparaten, 50.000 camera's voor ov- en verkeerstoezicht en zo'n 1,5 miljoen particuliere bewakingscamera's. Ook dat zijn schattingen, maar de cijfers laten wel zien dat cameratoezicht in winkelgebieden, stadscentra en andere openbare plaatsen, hier steeds meer geaccepteerd wordt. Volgens Rejo Zenger van de digitale-burgerrechtenbeweging Bits of Freedom hangen er meer camera's dan mensen denken. "Je kunt ervan uitgaan dat je niet meer in een stad kunt rondlopen, of op provinciale en snelwegen kunt rijden, zonder in beeld te zijn."

Die camera's worden steeds slimmer: ze kunnen niet alleen waarnemen wat er gebeurt in de omgeving, maar ook het gedrag van passanten interpreteren. Op Schiphol loopt al een proef.

DE VERDIEPING

Wijkt u af? Dat bepaalt de camera!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden