Nu de winkels sluiten, verlaten Palestijnen Rafah

Egypte knijpt Rafah af. Niets komt de stad meer in, niemand komt er uit. Voor de Palestijnen uit Gaza valt er niets meer te halen.

Yasser verkoopt Israëlische worst op Palestijnse brood. „De Egyptische spullen zijn op”, legt de Palestijnse straatventer in Rafah uit. „Sinds twee dagen komt er niets meer binnen.” Rafah kampt met een blokkade. De spullen die in Gaza als gevolg van de Israëlische blokkade niet meer te krijgen waren, en waarvoor dagelijks honderdduizenden gretige Palestijnen de grens overstaken, zijn nu ook in dit deel van Egypte nauwelijks meer te krijgen.

En het werkt. Het aantal Palestijnen in Rafah neemt elke dag af. De gaten in de grens worden één voor één gedicht. Eerst werd de winkels in het nabijgelegen Al-Arish bevolen de deuren te sluiten. De maatregel schoof geleidelijk op naar de grens bij Rafah, vijftig kilometer verderop.

Aanvankelijk gooiden de winkeliers de luiken dicht, om weer open te gaan als de politie was verdwenen. Abu Mohammed, een bakker uit een dorpje in de buurt van Al-Arish werkt op bevel van de politie met grote gebaren alle klanten de winkel uit. Hij fluistert de klanten toe om naar de achterdeur te lopen, waar zijn vrouw met een zak vol brood klaar staat. „Daar hebben ze niets over gezegd”, lacht de bakker, die in een week voor meer dan 15.000 Egyptische ponden – 1850 euro, een driedubbel jaarsalaris – aan brood verkocht.

Ondertussen hebben alle winkels in het dorpje de deuren gesloten. Sjoemelen is er niet meer bij. De Egyptische politie en het leger maken er weer de dienst uit. Terwijl Egypte de blokkade opvoert, heeft Israël de achterdeur op een kier gezet. Na maanden zal het land binnenkort weer benzineleveranties aan de Gazastrook toe laten.

Salem Hanesh gaf de afgelopen week al zijn geld uit. Nu dwaalt hij door de straten van Rafah, teleurgesteld. „Er valt hier niets meer te halen. Alles is op.” Hanesh vervloekt de handelaren die voor de laatste artikelen nu het vijfvoudige vragen. Hij legt de schuld gedeeltelijk bij de geldwisselaars, die de afgelopen week goede zaken deden. „Maar nu is het afgelopen”, vertelt een van hen. Door de inflatie zijn de marges te klein geworden, legt hij uit.

Hoeveel geld er de afgelopen week in de Noordelijke Sinai is uitgegeven, weet niemand. Maar dat de door armoede, terrorisme en stammenstrijd geplaagde regio een enorme economische impuls heeft gekregen, staat vast. Mahmoud Silmy, een bedoeïen die badstoppen verkoopt, vertelt graag dat hij meer dan dertig duizend dollar omgezet heeft. „Helaas komen er geen bestellingen meer binnen. Alle wegen zijn geblokkeerd”, zucht Silmy. „Anders had ik nog veel meer kunnen verdienen.”

Veel inwoners van het gebied zijn echter minder blij met de Palestijnse invasie. Waseem el-Sheikh (24), een IT specialist uit Al-Arish, heeft er alleen maar last van. „Ik heb anderhalf uur gewacht op een taxi om naar het werk te komen. Normaal gesproken neem ik de bedrijfsbus, maar de chauffeur mocht de stad niet in.” Bovendien zijn de prijzen uit de pan gerezen, klaagt El-Sheikh, en is er in de winkels bijna niets meer te vinden.

De blokkade moet de Palestijnen terug naar Gaza dwingen, maar voor veel mensen is Rafah niet de laatste stop. Duizenden Palestijnen die vanuit Egypte naar Jordanië en Saoedi-Arabië proberen te komen, wachten bij bushaltes en langs de weg, ook al worden bij controles veel ontdekt en teruggestuurd. Ahmed Hagoush (17) heeft een plan, vertelt hij enthousiast. Hij stookt een fikkie in een olijfboomgaard in de buurt van de grens. Hagoush wil naar Amerika. „Eerst naar Cairo, met de bus”, zegt Hagoush. Hij waagt het erop. „Het is mijn enige kans. Of ik ga naar Amerika, of ik word martelaar. Een andere optie is er niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden