Nu de dividendbelasting sneuvelt, moet de coalitie Rutte's eer redden

Beeld ANP

Op het ministerie van financiën wordt al gewerkt aan alternatieve plannen voor afschaffing van de dividendbelasting. Het is nu aan de coalitie CDA, D66 en ChristenUnie om Rutte's eer te redden. 

De minister-president moest een veer laten bij zijn aankondiging dat de afschaffing van de dividendbelasting wordt heroverwogen, het is een persoonlijk nederlaag. Hij zal erop aandringen iets anders te verzinnen om het bedrijfsleven een plezier te doen.

Maandagochtend zagen de belangrijkste mensen van de coalitie elkaar voor het eerst sinds de aankondiging van de heroverweging en konden de premier, vicepremiers en fractievoorzitters beginnen met het bedenken van nieuwe plannen. Iedere maandagochtend treft dit gezelschap elkaar op de kamer van CDA-vicepremier Hugo de Jonge op het ministerie van volksgezondheid.

Na het overleg zei Rutte dat de stabiliteit van de coalitie geen gevaar loopt na het vertrek vandaag van D66-leider Alexander Pechtold. Hij vertrouwt erop dat D66 stabiel genoeg is ‘om het hele proces in goede banen te leiden’. Ook Pechtold zelf denkt dat D66 het kabinet blijft steunen. Met een kwinkslag: “Anders kom ik terug.”

Directeurenbelasting

Van de vier coalitiepartijen was de VVD de enige partij die afschaffing van de dividendbelasting voluit steunde. Het CDA had de maatregel niet bedacht, D66 was niet enthousiast en de ChristenUnie was ronduit tegen. De drie partijen steunden het alleen omdat het nou eenmaal was afgesproken. Nu Rutte wil heroverwegen, is de afschaffing praktisch van de baan. Er moet een alternatief komen waarmee de VVD alsnog voor de dag kan komen.

De afschaffing van de dividendbelasting zou aanvankelijk 1,4 miljard euro per jaar kosten. Dit bedrag liep op naar 1,9 miljard euro. Vlak voor Prinsjesdag vond het kabinet een manier om deze extra kosten te betalen. Besloten werd om leningen van directeuren van hun eigen BV extra te belasten. Dit levert 500 miljoen euro per jaar op. Het ligt voor de hand dat dit plan van de baan is. Het bedrijfsleven zal daar blij mee zijn.

De meest waarschijnlijke optie om het bedrijfsleven van Rutte tegemoet te komen is een verdere verlaging van de vennootschapsbelasting. Het ministerie van financiën rekent dezer dagen uit wat dat kost, vertellen bronnen aan het Binnenhof. Op Prinsjesdag werd al duidelijk dat de winstbelasting voor grote bedrijven daalt van 25 procent naar 22,5 procent over drie jaar. Het tarief daalt mogelijk naar bijvoorbeeld 21 procent, een idee dat vorige zomer bij de formatie al op tafel lag.

Duidelijk is dat de coalitie met iets komt dat 1,4 miljard mag kosten, maar zeker niet meer. Dat het geld naar iets anders gaat dan lastenverlichting voor het bedrijfsleven is uitgesloten. Maar los van het geld is de politieke symboliek het belangrijkste. De boodschap moet zijn dat dit kabinet nog steeds pal staat voor het vestigingsklimaat zodat Rutte met de borst vooruit over het Binnenhof kan.

Lees ook:

Advocaat-generaal verscheurt laatste argument voor afschaffing dividendbelasting

Net nu het kabinet heroverweegt of het de dividendbelasting afschaft, vervalt ook een belangrijk juridisch argument. De duizenden rechtszaken die buitenlandse beleggingsfondsen hebben aangespannen om die heffing terug te vorderen, maken geen kans, zo blijkt uit een nog niet gepubliceerd advies van de advocaat-generaal van de Hoge Raad, in handen van Trouw. 

De afschaffing van de dividendbelasting lijkt van de baan

Rutte verdedigde de afschaffing van de dividendbelasting tegen de klippen op. Nu gaat die vrijwel zeker niet door. Een pijnlijke nederlaag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden