Nu de crisis voorbij is verlaten steeds meer mensen de stad
Van de vier grote steden volgt alleen Rotterdam de trend niet
Voor het eerst sinds het begin van de economische crisis in 2008 vertrekken er weer meer mensen uit Amsterdam dan ernaar toe verhuizen. Ook Den Haag en Utrecht zagen in 2015 relatief veel mensen gaan, blijkt uit onderzoek van het CBS naar de trek van en naar vier grote steden in de Randstad dat vandaag verschijnt.
Alleen Rotterdam volgt de trend niet. Het aantal binnenlandse nieuwkomers naar de Maasstad steeg in 2015 sterker dan het aantal dat wegging.
"Wat dit aantoont, is dat veel mensen vanwege de huizencrisis sinds 2008 zijn blijven zitten waar ze zaten. Die crisis is voorbij en nu wagen ze de stap weer. Ze vertrekken bijvoorbeeld naar een groter huis met tuin in een gemeente net buiten de grote stad", meldt Floris Jansen van het CBS.
Het verschil met de voorgaande jaren is het sterkst in Amsterdam. Bijna 40.000 mensen verhuisden in 2015 uit Amsterdam naar elders in Nederland. Het jaar ervoor waren dat er nog 4000 minder en in 2013 zelfs 10.000 minder. Maar: het aantal mensen dat naar Amsterdam toereisde, vanuit een andere Nederlandse gemeente, steeg overigens ook, alleen minder hard.
In totaal groeide Amsterdam met 8000 inwoners. Die groei is vooral te danken aan mensen die uit het buitenland komen, zegt het CBS. Jansen: "Voor de helderheid: hier gaat het niet alleen over mensen uit Marokko die naar Amsterdam kwamen, iemand uit Canada hoort net zo goed bij de migratiestroom."
Van de vier grootste gemeenten arriveren in Rotterdam de meeste mensen vanuit andere binnenlandse plekken. Opmerkelijk, want hier hielden verhuizers en nieuwkomers elkaar van 2008 tot 2013 ongeveer in evenwicht. Voor 2008 vertrokken er juist jaarlijks meer mensen naar andere gemeenten dan er bleven in de Maasstad.
Den Haag heeft al jaren te maken met een trek de stad uit, ook tijdens de crisis zette dit door. Utrecht heeft juist met de omgekeerde trek te maken: er komen ieder jaar meer mensen naartoe dan er weggaan. Maar ook die stad was in 2015 als vestigingsplaats minder populair dan de jaren ervoor.
Het onderzoek heeft de verschillen tussen verhuizende allochtonen en autochtonen niet bekeken. "Het kan net zo goed om een Marokkaans gezin gaan dat vanuit Amsterdam naar Almere verhuist," zegt Jansen. Het CBS zal later dit jaar met meer feiten komen over de mensen die achter de trek naar en uit de stad zitten.
undefined