Kloosterzang

Nu beschikbaar: 7000 uur gregoriaanse zang uit het afgelegen nonnenklooster

Het valt niet altijd mee: gedwongen thuiszitten in een beperkte omgeving. Hoe hou je dat vol? Gelukkig is er hulp uit onverwachte hoek. De Benedictijnse zusters van de Abdij Notre-Dame de Fidélité de Jouques in het zuiden van Frankrijk, hebben besloten 7000 uur aan opnames van de gregoriaanse gezangen die zij dagelijks reciteren, ter beschikking te stellen van het grote publiek. De 45 zusters die – los van welk virus dan ook – altijd al in afzondering van de wereld werken en bidden, bieden gelovige en niet gelovige mensen in quarantaine zo wat rust te midden van de coronapandemie.

De zusters van Franse abdij komen zeven keer per dag bij elkaar in de abdijkerk om samen in het Latijn te bidden. Daarbij maken ze gebruik van het aloude gregoriaans. Dat zijn eenstemmige liturgische gezangen, die terug zouden gaan op Gregorius de Grote, paus van 590 tot 604. Drie jaar lang heeft de Amerikaanse musicus John Anderson samen met een technicus, door middel van moderne opnametechnieken, de dagelijkse gezangen van de zusters opgenomen. De gezangen van de Goede Week, de zes dagen die voorafgaan aan Pasen, werden via de website neumz.com als eerste vrijgegeven.

“De zusters leven al langer in een soort van tegenstelling”, zegt Anderson tegen The Guardian. “Ze leven als gemeenschap geïsoleerd, maar zijn in gebed verbonden met de wereld. Misschien maken wij in deze tijd wel hetzelfde mee: fysiek zijn we geïsoleerd van anderen, maar daardoor zijn we soms emotioneel juist dichter bij elkaar. ”

Lees ook:

Gregoriaans is tekst op muziek en die hoort thuis in de liturgie

Gregoriaans is van iedereen, schrijft Wouter van Belle, musicus te Utrecht. Maar het maakt wel uit waar het klinkt en wie het zingt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden