'Nu ben ik alleen nog z'n vader en fan'

interview | Roel Verwijlen mag van schermbond zoon Bas niet meer coachen. 'Ontslag kwam als een verrassing.'

Vijfentwintig jaar lang stond Roel Verwijlen langs de loper om zijn zoon Bas, Nederlands succesvolste schermer en tweede op het WK in 2011, te begeleiden. Tot de schermbond Verwijlen junior dwong door te gaan met een andere coach.

Bij de wereldbekerwedstrijd in Parijs, die vandaag begint, vindt de schermer voor het eerst de Hongaar Gabor Salamon aan zijn zijde. Niet onbegrijpelijk, vindt Verwijlen senior, "Maar de manier waarop is raar."

Hoe is deze keuze tot stand gekomen?

"Mijn ontslag kwam als een verrassing en de precieze reden is ons onduidelijk. Bas had een keuze gemaakt, en dat was doorgaan met mij. De Nederlandse schermbond KNAS en NOC-NSF, zijn twee grootste geldschieters, waren het daar niet mee eens. Zij zagen de senior-junior combinatie niet meer zitten, terwijl onze samenwerking toch zeer succesvol is geweest. Natuurlijk waren er mindere periodes, maar die heeft iedere sporter."

"Bij het WK in augustus 2013 behoorde Bas niet tot de beste acht schermers van de wereld. Hij verloor met één punt verschil van de olympisch kampioen en werd tiende, niet genoeg om zijn A-status te behouden. De bond moest op het matje komen omdat de prestaties tegenvielen. De KNAS besloot dat er een nieuwe coach moest komen en het NOC-NSF heeft dat overgenomen. Op 1 januari van dit jaar heb ik mijn ontslag gekregen."

Kunt u zich iets voorstellen bij die beslissing?

"De bond en NOC-NSF willen Bas in de derde fase van zijn carrière nog een sprong laten maken. Een nieuwe impuls zou nodig zijn om hem aan een olympische medaille te helpen. Zonder mij, anders werd de geldkraan dichtgedraaid. Ik kan me indenken dat het goed uitpakt en daarom ga ik ook zeker niet dwarsliggen. Maar de manier waarop is raar. De keuze werd hem opgelegd, hij heeft er nooit zelf voor gekozen."

"We moet erin berusten. Financiële ondersteuning is voor een schermer noodzakelijk. Je hebt al gauw anderhalve ton per jaar nodig voor salaris en kosten voor trainingen en wedstrijden. Schermen is niet populair, dus met sponsorgeld lukt dat niet. Dit is Bas zijn enige kans, anders is zijn carrière ten einde."

Hoe zal het zijn om niet meer als coach van uw zoon langs de loper te staan?

"Ik zal gewoon op de tribune zitten, al heb ik een andere taak. Ik ben alleen nog zijn vader. En zijn grootste fan, maar dat ben ik altijd geweest. Schermen loopt als een rode draad door ons leven. We kunnen lezen en schrijven met elkaar en we hebben aan een woord genoeg. Die vertrouwdheid zal hij wellicht missen nu hij een nieuwe coach heeft."

Voelt het ondankbaar om aan de kant gezet te worden?

"Het is geen blijk van waardering. Het voelt onrechtvaardig omdat de mensen van de KNAS er de ballen verstand van hebben. De relatie met de bond is altijd stroef geweest. Bestuurders weten niet wat topsport inhoudt en staan te ver van de praktijk af. Ze slaan de plank volledig mis, dat levert rare toestanden op."

"Werk heb ik heus nog wel. Ik ben clubcoach bij Schermclub Den Bosch en actief als talentencoach. Maar daar liggen niet mijn ambities. Ik wilde nog een keer naar de Olympische Spelen om met mijn zoon een medaille te halen."

Bent u tevreden met de nieuwe trainer Gabor Salamon?

"Bas is in goede handen. Salamon is een prima coach met een uitstekende resultatenlijst, daar doe ik graag een stapje voor opzij. Ik heb zelf mijn opvolger moeten vinden. We hebben de bond een lijstje gegeven met vijf toptrainers, maar die waren naar verluidt te duur. Later bleek dat niet de moeite is genomen om contact met ze op te nemen. Ik ben zelf maar aan de slag gegaan. Salamon werkte in Singapore, maar voelde zich daar niet gelukkig. Hij heeft nieuwe ideeën en misschien kan hij voor een doorbraak zorgen. Bas en Gabor werken sinds twee weken samen en na het EK in juni wordt besloten of dat definitief is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden