Nu al veel klachten over vuurwerk

Minister Bussemaker: Verbod is niet nodig

Zaterdag ging het meldpunt tegen vuurwerkoverlast open en het liep direct storm. In één weekend kwamen al ruim 8000 klachten binnen gekomen op het internetmeldpunt. Dat is een stuk meer dan een jaar geleden, volgens de initiatiefnemer van het meldpunt, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte.

De meeste klachten gaan over zware vuurwerkbommen. Huisdieren schieten daarvan in de stress en mensen worden er 's nachts wakker van. Ook komen er veel meldingen binnen over schade door vuurwerk.

Intussen pleiten steeds meer organisaties voor een compleet verbod op consumentenvuurwerk. Naast plastisch chirurgen, organisaties van oogartsen en artsen van de spoedeisende hulp hebben nu ook kinderartsen zich achter een manifest geschaard, dat dit weekeinde online ging. Vorig jaar lieten nog negen organisaties weten tegenstander te zijn van consumentenvuurwerk. Dat aantal is nu verdubbeld.

Allemaal voorspellen ze dat het verbod zal leiden tot minder verwondingen. De huidige viering van Oud en Nieuw staat volgens hen niet in verhouding tot de ernstige letselgevallen, de materiële schade en maatschappelijke overlast. De achttien organisaties willen in plaats van consumentenvuurwerk grote professionele vuurwerkshows, waar iedereen op een veilige manier naar kan kijken.

Meer dan vijftig gemeentes, waaronder Hilversum, hebben nu al vuurwerkvrije zones ingesteld. Volgens minister Jet Bussemaker van cultuur is echter een landelijk vuurwerkverbod niet nodig. Ze zei gisteren: "Je moet niet van bovenaf zeggen: we doen het helemaal niet meer." Zij ziet dat er steeds meer kritiek komt op de traditie dat iedereen rond de jaarwisseling vuurwerk mag afsteken. "Je ziet dat tradities veranderen. Dat geldt voor Zwarte Piet, dat zie je bij vuurwerk."

Tijdens de afgelopen Oud en Nieuw zijn 574 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. 210 mensen hadden oogletsel. Acht zijn blind aan één oog geworden en een persoon aan beide ogen. Acht mensen verloren een hand of hebben ander letsel aan handen of andere ledematen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden