Nu al meer drugsafval dan vorig jaar

Een ontdekt drugslaboratorium in Amsterdam. Beeld anp
Een ontdekt drugslaboratorium in Amsterdam.Beeld anp

De politie moet steeds vaker drugsafval opruimen. In het eerste half jaar van 2013 werden al meer gevallen van drugsafval gemeld dan in heel 2012. Dat heeft de landelijke eenheid van de politie dinsdag gemeld.

Tot nu toe vond de politie 89 keer gedumpt drugsafval en werden 21 drugslaboratoria ontruimd. Ter vergelijking; in heel 2012 stuitte de politie 69 keer op drugsafval en 29 keer op een drugslab. Om het afval, zoals vaten met grondstoffen, en de laboratoria te ontruimen wordt de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) ingeschakeld.

In totaal werd de LFO de eerste maanden van dit jaar 110 keer ingezet, ten opzichte van 98 meldingen in heel 2012.

Het dumpen gebeurt vooral in Zuid-Nederland, constateerde de Nationale Politie eerder dit jaar. Die trend heeft zich doorgezet, meldt een woordvoerster. De toename in het aantal dumpingen kan volgens de Nationale Politie verklaard worden doordat de criminelen hebben ontdekt dat zij zelf het middel BMK kunnen maken.

BMK is een noodzakelijk bestanddeel om synthetische drugs zoals amfetamine, XTC en LSD te maken. Het wordt gemaakt van het middel apaan, waarvan het bezit niet verboden is. Voorheen moest MBK uit landen als China komen. 'Er is meer rommel nodig om de drugs te maken en daardoor is er ook meer afval', legde de woordvoerster uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden