Nu al klanten voor Monumentenbeurs

Wie op stand wil wonen, hoeft voortaan niet eindeloos te zoeken naar een monumentaal pandje. De Nationale Monumentenbeurs gaat geïnteresseerden en eigenaren van monumenten met elkaar in contact brengen. De beurs is nog maar nauwelijks begonnen met haar werk, of de media lopen de al deur plat. Initiatiefnemer Harro Frieling moet op de televisie, op de radio en in de krant vertellen over zijn geesteskind. Ook de eerste klanten hebben zich al aangediend.

Tien jaar geleden werkte Frieling bij het Nationale Restauratiefonds. Hij zag dat de monumentenzorg niet alleen kampte met geldgebrek, maar ook met een tekort aan geschikte kopers. “De bewoner moet bijvoorbeeld genoeg geld hebben voor onderhoud”, zegt Frieling.

Het juiste monument te vinden voor de juiste koper is het doel van Frielings monumentenbeurs. De medewerkers - nu nog vrijwilligers - gaan op zoek naar panden die leeg komen. Dat kan van alles zijn: landgoederen, fabrieken, boerderijen en watertorens behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast probeert de beurs kopers warm te maken voor een monument. Met hen wordt uitvoerig gesproken over de financiële kant van de zaak èn over de reden om een monumentaal pand te kopen: “Sommige mensen voelen zich alleen happy in een oud, alleenstaand pand, anderen gaat het meer om de uitstraling. Allemaal best, als ze het maar goed onderhouden.”

De meeste mensen die van een kasteeltje dromen, kunnen dat financieel gezien wel vergeten. Frieling gaat overigens proberen om sommige monumenten op te splitsen, zodat er verschillende 'gebruikers' in kunnen wonen of werken.

Ook de restauratie van het monument moet betaald worden door de koper. “Bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe ruimte, rekenen er altijd op dat het geld kost om een gebouw aan hun eisen aan te passen. Die zijn best bereid om in een monument te investeren.”

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg vindt Frielings plan uitstekend. De verkoop via de beurs bespaart de overheid geld voor restauraties. Bovendien hoeft ze zo geen moeite te doen om een herbestemming voor monumenten te zoeken.

Voorlopig regelt Frieling de beurszaken nog vanuit zijn eigen bedrijf, een monumenten- en marketingadviesbureau in Apeldoorn. De bedoeling is om de beurs zo snel mogelijk in een zelfstandig pand te vestigen. Een monument, uiteraard. “Alleen hebben we nog geen geschikt pand kunnen vinden, ha ha. Dat is misschien illustratief voor de moeilijkheden die we kunnen verwachten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden