Nu al hobbel in zaak Van Rey

Vervolging wellicht onmogelijk voor misdaden die hij als parlementariër zou hebben begaan

MARTEN VAN DE WIER

De rechtbank in Rotterdam vraagt zich af of ze wel bevoegd is de hele zaak tegen Jos van Rey te behandelen. Dat kan grote gevolgen hebben voor het proces tegen de oud-wethouder van Roermond, zo bleek gisteren tijdens de eerste zittingsdag.

Van Rey staat terecht voor corruptie, stempasfraude, witwassen van 175.000 euro en lekken uit een vertrouwenscommissie. Hij was in de periode van de tenlastelegging ook twee jaar VVD-lid van de Eerste Kamer. En daar zit hem de kneep.

Bij misdaden die hij zou hebben gepleegd 'als parlementariër' moet de Tweede Kamer of de regering opdracht geven tot vervolging voor de Hoge Raad. Volgens Van Reys advocaat Gitte Stevens is het daarvoor inmiddels te laat. "Dat moet wettelijk binnen drie maanden na de aanklacht gebeuren. En die tijd is al verstreken." Het zou betekenen dat dit deel van de aanklacht vervalt.

De grote vraag is nu of Van Rey mede 'als parlementariër' handelde, en bij welke feiten dat zo is. "We zouden dit niet aan de orde stellen, als we daar zelf niet iets van zouden vinden", zei rechtbankvoorzitter Jacco Janssen gisteren. Maar hij wil volgende week eerst horen hoe het Openbaar Ministerie en advocaat Stevens erover denken.

Ondertussen gaat de rechtszaak door. Gisteren draaide die om de beschuldiging van lekken uit de vertrouwenscommissie bij de burgemeesterssollicitatie in Roermond in 2012. Van Rey zat als adviseur in die commissie, en speelde vragen die gesteld zouden worden door aan twee VVD-kandidaten: Ricardo Offermanns en Vincent Zwijnenberg. Offermanns kreeg daarvoor al een taakstraf, Zwijnenberg staat volgende week terecht. Het OM ziet uitwisselen van informatie als 'omkoping': Van Rey zou in ruil gunsten terugverlangen, zoals steun aan zijn kandidatuur voor gedeputeerde in de provincie Limburg.

Van Rey deed dat gisteren af als onzin. "Het ging mij erom dat na honderd jaar er eindelijk een keer een VVD-burgemeester zou komen." Hij noemt de gesprekken 'klankborden': iets dat volgens hem bij elke politieke partij gebeurt. "Het CDA is er kampioen in. Elke partij zorgt dat zijn kandidaten zo goed mogelijk uit de verf komen. Ik heb gebeld met ministers, commissarissen van de Koning, en iedereen zegt dat het gebruikelijk is. Maar ze durven het niet in het openbaar te verklaren."

De rechtbank haalde de Limburgse CDA-commissaris Theo Bovens aan, die de telefoongesprekken tegenover de Rijksrecherche als 'totaal verkeerd en onbetamelijk' betitelde. "Wat hij daar gezegd heeft, kan hij zondags gaan biechten", reageerde Van Rey sarcastisch.

Vandaag gaat het proces verder met de verdenking van het ronselen van stempassen. Volgende week volgt de mogelijke omkoping door projectontwikkelaar Piet van P.

undefined

Ambtsmisdrijven bij de Hoge Raad

Artikel 119 van de Grondwet bepaalt dat ambtsmisdrijven gepleegd door leden van de Staten-Generaal en bewindslieden worden berecht door de Hoge Raad. De procureur-generaal bij de Hoge Raad is dan verplicht onmiddellijk tot vervolging over te gaan.

Het zou de tweede keer in korte tijd zijn dat deze procedure van stal wordt gehaald. Ook bij het lek uit de 'commissie stiekem' moest de Tweede Kamer beslissen of er parlementariërs konden worden vervolgd. Daarvoor was niet genoeg bewijs, concludeerde de Kamer toen.

In 1880 werd Eerste Kamerlid Lodewijk Pincoffs door de Hoge Raad bij verstek veroordeeld wegens valsheid in geschrifte en fraude bij een faillissement. De Hoge Raad veroordeelde op 9 januari 1868 ook een minister van marine, Pels Rijcken, vanwege overtreding van een veterinaire wet. Hij had zijn hond los laten lopen in een gebied waar dat vanwege de veetyphus verboden was. Hij kreeg een boete van tien gulden of een dag gevangenisstraf.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden