NTR, zie ons toch eens voor vol aan!

Doe eens normaal", snauwde Geert Wilders een paar jaar geleden tegen premier Rutte. Het parlementaire taalgebruik is inmiddels doorgesijpeld naar de tv. 'Doe effe paranormaal' heette recent een nogal ridicule show op RTL 5 met realityster 'Barbie'. De NTR is nu begonnen met 'Doe even normaal', een serie over psychiatrische aandoeningen.

Het valt te prijzen dat de NTR de tv-stilte rond geestelijke stoornissen doorbreekt. Hopelijk met als gevolg dat we meer begrip krijgen voor borderliners en depressieven. Het recept is vertrouwd: presentator volgt een paar patiënten, psychiater legt uit wat de ziekte inhoudt en wat eraan te doen valt. So far so good. Maar... Waarom moet het allemaal weer zo, ik zou bijna zeggen, achterlijk? En daarmee doel ik niet op de patiënten, uiteraard niet, maar op presentator Johan Overdevest.

Kijk, als schizofrenie-patiënte Christine zegt dat ze dingen ziet die er niet zijn, en constant stemmen in haar hoofd hoort ('Je kan niks, je kan niks!'), waarom moet Overdevest er dan nog zo'n mallotige simulatie aan vastknopen? "Als jij nou eens op die stoel gaat zitten, en ik voor je", suggereert hij. "Doe dan eens de stem na die jíj hoort." Christine roept in zijn oor: "Je bent helemaal niks waard!" Waar is dit in vredesnaam goed voor? Is Overdevest bang dat we anders niet begrijpen in welke hel Christine zich bevindt? Of heeft dit kleuterachtige niveau te maken met het uitzendtijdstip: prime time?

Vermoedelijk speelt er nog iets anders: de moderne presentatoren-neurose dat ze alles zélf moeten ervaren. Want anders bestaat het niet. Anita Witzier (KRO) laat zich in januari opnemen in een psychiatrische kliniek. We zullen het resultaat afwachten, maar ik vraag me nu al af wat de meerwaarde zal zijn van zo'n 'stuk inlevingsproces'.

Het obsessief visualiseren werd gedurende 'Doe even normaal' steeds erger. Overdevest ging met een malle helm de straat op, met op z'n rug een gevaarte dat nog het meest leek op een belpaneel van een aanleun-complex. Allemaal bedoeld om hém te laten beleven wat het is om schizofreen te zijn. "Ik hoor iedereen tegen me roepen", kermde de presentator vanonder z'n helm. Psychiater Robert Schoevers verloste hem uit zijn 'lijden'. Hij tilde de machine van Johans hoofd en mompelde: "Bij een echte psychose-patiënt kan dat natuurlijk niet, dat je even de knop omzet." Gek, maar zo'n idee hadden we zelf ook al.

't Is net Jip en Janneke in de psychiatrie. Luister eens naar dit interviewtje. Christine: "Soms zie ik een man in een boom hangen." Overdevest: "Joh! Een dooie?" Christine: "Nee, verminkt." Overdevest: "Verminkt zelfs!" (alsof verminkt zijn erger is dan dood, W.P.). Christine: "Ik zie vaak niet eens meer of het een man is." Overdevest: "Luguber, hoor."

En dan hebben we het nog niet over het geflirt van de presentator. In de eerste uitzending, over borderline, noemde hij de ene patiënte een 'lekker wijf'en de andere een 'lekker ding'. Paranoia-lijder Wytse probeerde hij deze week de stuipen op het lijf te jagen met een 'grap'. "Pas op, er staat iemand achter je!" Bah, wat flauw!

Het is zo'n moment dat je op je knieën voor de tv wilt vallen, smekende: Alsjeblieft, NTR , zie ons, kijkers, toch eens voor vol aan!

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden