Background

NTC laat spierballen zien - maar uiteenvallen Libië is nog ver weg

Vergadering waarop de oostelijke interim-raad hun plannen uiteenzetten.Beeld afp

Het was gisteren groot nieuws. Het gebied Cyrenaica in het oosten van Libië had voor zichzelf de 'semi-autonome status' uitgeroepen. De raad die achter het plan zat, eiste meer inspraak op. Mustafa Abdel Jalil, de leider van het Noord-Afrikaanse land, reageerde vandaag strijdlustig op de eisen. Maar het uiteenvallen van Libië is nog ver weg.

Het is niet de eerste keer dat een regio, stam of clan zich profileert in de huidige Libische samenleving. Aanstaande juni wordt er een nieuwe grondwet opgesteld, en iedereen probeert een zo gunstig mogelijk plekje in de pikorde te bemachtigen. Ook de semi-autonome status van Cyrenaica hoort in die ontwikkeling thuis.

Jalil, als voorzitter van de Nationale Overgangsraad de tijdelijke leider van Libië na de val van Kaddafi, reageerde vandaag tamelijk oorlogszuchtig op deze laatste ontwikkeling. 'We zullen de eenheid van Libië desnoods met geweld verdedigen', beweerde hij vandaag. 'Ze (de oostelijke interimraad, red.) moeten weten dat er infiltranten en achterblijvers van het regime van Kaddafi misbruik van hen proberen te maken en dat we bereid zijn de infiltranten af te schrikken, zelfs met geweld', aldus nog Jalil.

Dovemansoren

Zijn woorden werden door veel media geïnterpreteerd als signaal dat Libië bezig was uit elkaar te vallen, om opnieuw de 'natuurlijke' situatie aan te nemen. Het land werd in 1912 namelijk kunstmatig gevormd door de Italiaanse kolonisator. Cyrenaica, Tripoli en Fezzan, drie provincies uit het voormalige Ottomaanse Rijk, werden samengetrokken tot één land.

Geheel onterecht was die interpreatie dan wellicht ook niet te noemen, maar Jalils uitspraken kunnen ook gezien worden als niets meer dan 'het uitzetten van piketten'. Door zich als sterke man te profileren, bevestigt Jalil zijn gezag als uithangbord van de Nationale Overgangsraad. Geen overbodige luxe, met alles wat zich de laatste maanden roert in Libië, maar ook zeker geen aankondiging van echte gevechten om het land onder één vlag te houden.

Pr

Jalil, onder Kaddafi minister van Justitie, veranderde tijdig van kamp, en besloot zich aan te sluiten bij de rebellen. Hierdoor, en door zijn imago als dwarse minister onder de dictatuur, geniet Jalil nu een natuurlijk gezag en geloofwaardigheid. Toch moet ook hij af en toe aan pr doen, en iedereen herinneren wie er, in ieder geval tot juni, de baas is in het land.

Dat de soep niet zo heet wordt gegeten, bleek eigenlijk ook al uit de toevoeging van de oostelijke interim-raad zelf. Tijdens hun aankondiging zei het dan wel meer voor het zeggen te willen hebben, een aantal dingen moesten toch maar beter in handen van een federale regering blijven. Voorlopig lijkt Jalil dus nog stevig in het zadel te zitten, en genoeg te hebben aan spierbalgerol om zijn autoriteit te legitimeren.

Met medwerking van Rob Vreeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden