'NSA heeft Nederland sinds 1946 in het vizier'

De gebouwen van de NSA in Fort Meade in de Amerikaanse staat Maryland. Beeld EPA
De gebouwen van de NSA in Fort Meade in de Amerikaanse staat Maryland.Beeld EPA

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft Nederland in elk geval afgeluisterd tussen 1946 en 1968. Dat blijkt uit een document van klokkenluider Edward Snowden waarover NRC Handelsblad vandaag bericht.

Redactie

De informatie is afkomstig uit een verslag waarin de archieven van de Amerikaanse veiligheidsdienst in die periode worden geïnventariseerd. In hetzelfde stuk staat dat de spionage per 31 december 1946 ook onder meer (West-)Duitsland, België, Frankrijk, Noorwegen en Zweden betrof. Er blijkt niet uit in hoeverre het afluisteren na 1968 werd voortgezet.

'Waardevolle inzichten'
De Verenigde Staten zouden de spionage verborgen hebben willen houden om de vriendschappelijke band met Nederland niet te beschadigen. Nederland was in die tijd een zogeheten 'derde partij' die volgens de NSA 'unieke en waardevolle inzichten in contraterrorisme, antiproliferatie, en regionale veiligheidsproblemen' leverde.

Onlangs liet minister Plasterk van Binnenlandse Zaken weten dat de NSA Nederland niet als doelwit beschouwde.

Glenn Greenwald
NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch had gisteren aangekondigd dat de krant vanaf vandaag geregeld zal publiceren uit geheime stukken dankzij samenwerking met de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald. Die kreeg eerder dit jaar de beschikking over het materiaal dat Snowden verzamelde tijdens zijn werkzaamheden voor de NSA.

Demonstranten voor de Rijksdag, het Duitse parlement in Berlijn, houden een bord omhoog waarop Edward Snowden wordt geprezen als 'true American hero'. Beeld ap
Demonstranten voor de Rijksdag, het Duitse parlement in Berlijn, houden een bord omhoog waarop Edward Snowden wordt geprezen als 'true American hero'.Beeld ap
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) Beeld anp
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken)Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden